Titkos randevú izraeli, iráni és arab résztvevőkkel

Annyira titkos találkozót tartottak Izrael, Irán és az arab államok képviselői a hétvégén, hogy az első hírek csak kedden este szivárogtak ki róla. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint egy közel-keleti nukleáris leszerelésről tartandó konferencia kilátásait vitatták meg. A példa nélkül álló hétpecsétes randevú Svájcban volt, egy Montreux-közeli faluban. 

Az egyik résztvevő arab diplomata azt is elárulta, hogy még az év vége előtt újra összeülnek. Izraeli tisztségviselők fontosnak tartották megjegyezni: mindenki elmondta a maga álláspontját, de a zsidó állam küldöttei nem kommunikáltak közvetlenül iráni vagy arab kollégáikkal. De ott voltak – mondja az arab diplomata, és szerinte ez a fő.

Az izraeliek a szombati találkozót egy korábban tervezett közel-keleti konferencia előkészítésének tartják. Egyiptom javasolt még 2010-ben egy nemzetközi konferenciát annak a tervnek a kidolgozására, hogyan tudnák megszabadítani a térséget a tömegpusztító fegyverektől. Az indítványt támogatta Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is, de az utóbbi bejelentette, hogy a kezdeményezést 2012-re halasztják. Új dátumot nem tűztek ki.

Izrael a Közel-Kelet egyetlen, köztudottan atomfegyverrel rendelkező állama, és az arab országok szerint ez nagyban fenyegeti a térség békéjét. Iránt is alapos nemzetközi vizsgálatnak vetették alá nukleáris programja miatt, amely mélypontra juttatta a kapcsolatait Washingtonnal és Tel Avivval. Teherán gyakran hangoztatta, hogy nem fegyverhez, hanem békés célokra dúsít uránt, és a minap le is állította a folyamatot.

A hírek kiszivárogtatói azt nem árulták el, hogy ki elnökölt a találkozón, azt viszont igen, hogy az Egyesült Államok is képviseltette magát. Genfben ma újabb, nukleráris témájú találkozók kezdődnek Irán, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország és Kína között. Az iráni főtárgyaló, Javad Zarif külügyminiszter azt mondta a France 24-nek, hogy egy keretmegállapodás már a héten létrejöhet, de addig még sok a teendő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez