Kínos helyzetben a bejrúti amerikai követség

Magyarázkodni, vagy inkább tagadni kényszerül. Egy kuvaiti lap ugyanis azt írta: a terrorista szervezetnek tartott Hezbollahhal egyezkedik a következő libanoni kormány összetételéről.

A követség egyetlen tisztségviselője sem tárgyalt vagy tárgyal a terrorista szervezet tagjaival – közölték a vezető libanoni hírportállal, a Nahernettel. A hét elején a kuvaiti Al-Anbaa azt jelentette, hogy közvetett és titkos kapcsolatfelvétel folyik a Hezbollah és az amerikai külképviselet között. A napilap idézte a Március 14 szövetség egyik képviselőjét, aki szerint a kapcsolatok a Hezbollah és az Egyesült Államok között “pozitivan fejlődnek”. A politikus azt is mondta, hogy az amerikai nagykövet különböző libanoni körökben kijelentette: nem alakulhat kormány a Hezbollah részvétele nélkül.

A nagykövetség nyilatkozata ezt is tagadja, hangsúlyozva, hogy az új kormányról kizárólag a libanoni nép határoz. Mi a kabinetet összetétele, mandátuma és tevékenysége révén fogjuk megítélni – teszi hozzá. Libanonban elődje lemondása után már áprilisban kormányt kellett volna alakítania Tammam Salam miniszterelnöknek, de ez mindmáig nem sikerült neki. A Hezbollah képviselői az 1992-es első demokratikus választás óta ott ülnek a bejruti parlamentben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez