Csajforradalom Egyiptomban

Kampányba kezdtek a nők Egyiptomban a szexuális zaklatás ellen. Elegük van abból, hogy frusztrált férfiak kiabálnak utánuk disznóságokat, amikor kendő nélkül vagy nem földig érő szoknyában mennek ki az utcára. Meg abból is, hogy hozzájuk dörgölőznek sorállás közben a mobilszolgáltatónál, vagy éppen a buszon. De leginkább a szexuális erőszaknak vetnének véget, ami egy ideje már a politikai tüntetéseknek is velejárója. És amelyek miatt a társadalom nagy része és még a rendőrök is őket hibáztatják.

Szóval a csajok meghirdették a forradalmukat. És létre is hozták a Girl´s Revolution nevű civil szervezetet. Csak a facebookon csaknem 89 ezer követőjük van. Független, szabad és sikeres nőket akarnak látni Egyiptomban. Nyáron már csináltak egy kampányt, egynapos ruhaviselést hirdettek meg. Olyan nyári ruhákét, amelyek az ötvenes években még mindennaposak voltak az egyiptomi utcákon, de ma már a külföldiek sem merik felvenni őket egy sétához Kairóban.

Most tovább feszegetik a határokat. Bicikliznek. Aki nem járt még az egyiptomi fővárosban, az el sem tudja ezt képzelni, mekkora kihívás ez. Az állandó dugóban, a szabálytalan autósok között eddig csak a fejükön több tucat kenyeret egyensúlyozó kifutófiúk vállalkoztak ilyenre. Most viszont a lányok is kerékpárra ültek, a kampány nyitásán mindjárt százan. És egyből hét kilométert tekertek a Citadella melletti népszerű és gyönyörű Al Azhar parkig. Igaz, egy csúcs-mentes hétvégi reggelen.

Bringázni és közben a szellőt érezni a bőrünkön, ez az egyik legegyszerűbb álmunk – mondja az egyik szervező. Azt akarják, hogy ezt minden nő átélhesse, anélkül, hogy közben beszólnának neki, meg akarnák állítani, vagy éppen megdobálnák kővel.

Egyiptomban a nők 80 százalékát érte már valamilyen formában szexuális zaklatás – állítják tanulmányok. Sokak szerint ez az arány inkább 90 százalék fölött van, és a jelenség járványszerűen terjed. Hajrá, csajforradalom!

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez