Kasszasikerek, a Közel-Keleten forgatva

Jó néhány, arab országokban forgatott klasszikust vetítettek a mozik az elmúlt évtizedekben világszerte. Vannak köztük olyanok, amelyekről tudjuk, hol készültek, és vannak olyanok is, amelyekről soha nem gondoltuk volna. Vegyünk sorra közülük néhányat, persze szigorúan a teljesség igénye nélkül.

Kezdjük mindjárt James Bonddal. Gyakorlatilag nem volt olyan 007-es ügynök, aki ne kergetett volna valakit Törökországban vagy Egyiptomban, illetve akit ne kergettek volna ugyanott. Sean Connery az Oroszországból szeretettel képsorain tűnt fel az isztambuli Sóhajok hídján, a nagybazárban és a bazilika ciszternáiban, a Gyémántok az örökkévalóságnak című opuszban pedig a kairói utcákon jelent meg. Roger Moore csaknem egy egész epizódot forgatott Egyiptomban: A kém, aki szeretett engem egyebek mellett a piramisoknál, a Níluson, a legendás Mena House szállodában, sőt Luxorban is kergette Őfelsége ellenségeit. De Törökország, pontosabban Isztambul volt az egyik helyszíne a Világ nem elég-nek is, szintén Sean Conneryvel,  ezúttal a Kiz Kulesi toronynál. Daniel Craig pedig a Skyfall nyitójelenetében bonyolódik motoros üldözésbe az Eminonu téren.

riverofthenile

Egyiptomban forgatták persze az 1978-as Halál a Níluson-t is, Mia Farrow-val a főszerepben. A színésznő a vásznon még megtehette azt, amit ma már tilos: felmászhatott a piramisokra.

holygral

Jordániába is több hollywoodi forgatócsoport látogatott el: itt találta meg a Szent Grált Indiana Jones, és itt, pontosabban Wadi Rumban próbálta a sivatagot megtisztítani a törököktől Arábiai Lawrence-ként Peter O´Toole.

malcolmx

A Malcolm X egyik legemlékezetesebb jelenetében Denzel Washington Mekkába látogat, és áttér az iszlámra. A szaúdi szent helyeket csak muszlimok látogathatják, ezért az ottani jelenetekhez egy második forgatócsoportot kellett szervezni.

pasoliniarabejszakak

Az Ezeregyéjszaka virágait Paolo Pasolini az arabok helyett ironikus módon a perzsáknál készítette. Persze, még az iráni iszlám forradalom előtt, 1974-ben. A Közel-Kelet erotikáját és csodáit felmutató filmben Iszfahán gyönyörű házai mellett egy sor ősi műemlék is megjelenik, “arab” helyszínként.

ordoguzo

Ördögűző. A nyitójelenetben Merrin atya (Max von Sydow) Pazuzu démonnal küzd meg. Mégpedig Irakban, Hatra romjainál. A hely világörökségi helyszín, és csodával határos módon megúszta a háború pusztításait és a fosztogatásokat.

azemberaki

És most Észak-Afrika, mégpedig Marokkó. Az ember, aki túl sokat tudott forgatási helyszíne a marrakesi Momounia luxushotel. A Bourne-ultimátumban pedig Tanger tűnik fel, ott is a Place de France-on a Párizs kávéház. De azt mondják: ha az ember Marokkóban eldob egy követ, az biztos, hogy valamilyen szuperprodukció forgatási helyszínén hull a földre.

angbet

Az angol beteg Medináját Sfaxban vették fel, a tunéziai tengerparton. Ralph Fiennes-szel, mint Andrássy gróffal. Akinek a története a valóságban persze fényévekre van a romantikus mesétől. És ugyancsak Tunéziában, a Szahara ottani homokdűnéi között áll a Csillagok háborújának elhagyatott városa, Tatooine. Anakin Skywalker szülővárosa. Legyünk óvatosak (nagyon, nagyon óvatosak), ha arrafele járva egy sötét ruhás ember közelít felénk, és azt mondja: ő az apánk.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez