Már Szíriában is új életstílust diktál az al Kaida

Szíriában már be is rendezkedett az al Kaida az általa ellenőrzött területeken. A hétvégén egy esküvőt rohantak le legnagyobb ottani csoportjának, az Iraki és Levantei Iszlám Államnak a harcosai. Elhallgattatták a zenét, véget vetettek az éneknek, és nem hagytak kétséget afelől, mi lesz, ha a környéken még valaki muzsikusokat mer meghívni egy lagziba. Vagy akárhova.

Az eset Aleppo mellett történt. A szervezet egyik vezetője arra figyelmeztette a vendégeket, hogy a zene erkölcstelen, és ha legközelebb bárki is zenekart hívna egy rendezvényre, azt letartóztatják. Most még elnézőek voltak: azt, aki a hétvégi rendbontásért volt felelős, csak arra ítélték, hogy tanuljon meg kívülről egy Korán verset, és vegyen részt néhány vallási szemináriumon a közeli Maskana al Kaida központjában.

Egy helyi lap, az Asharq al-Awsat arról is beszámol, hogy a többi lázadó csoport aktivistái csak nagyon óvatosan beszélnek az Iraki és Levantei Iszlám Államról. Azért, mert annak befolyása rendkívüli módon nő azokon a területeken, ahol nem az Asszad rezsim az úr többé. Sokan attól tartanak, hogy az al Kaida tevékenysége adu Asszadék kezében: minél szélsőségesebbek a dzsihádisták, ők annál eredményesebben bizonygathatják, hogy a terrorizmus ellen harcolnak.

A nemzetközi al Kaida vezére, Ajman al Zavahiri a jelek szerint maga is tart a legerősebb szíriai leányszervezettől. Pénteken önfeloszlatásra szólította fel, és arra, hogy ne ártsa bele magát a Szíriában folyó eseményekbe. Erre ugyanis szerinte az al Kaida egy másik csoportjának, az al Nusra Frontnak van jogosítványa. Videoüzenetében kijelentette: az Iraki és Levantei Iszlám Köztársaságot megszűnteti, az Iraki Iszlám Köztársaság nevű csoport ugyanakkor változatlanul tevékenykedhet tovább.

Tavasszal már voltak törések a nemzetközi terrorista szervezet szíriai csoportjai között. Akkor éppen az Iraki és Levantei Iszlám Köztársaság vezetője sorolta be a saját fennhatósága alá a Zavahiri által favorizált al Nusrát. Ezt azonban az utóbbi parancsnoka visszautasította, miközben odaadásáról biztosította Zavahirit.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez