Egyiptomi recept a gazadaság helyreállítására: az IMF helyett az Öböl

A kairói kormány nem mindennapi lépésre szánta el magát: Nemzetközi Valutaalap (IMF) megszorításokon alapuló ötletét elvetette, s helyette a Perzsa-öböl menti monarchiák milliárdjaiból próbálja beindítani a gazdaságát. Az új egyiptomi elit bízik abban, hogy képes kitartani addig, amíg a turisták és a befektetők visszatérnek az országba.

Az IMF delegációja október 30-án tért vissza az észak-afrikai országba és rögvest tárgyalni kezdett az új egyiptomi kormánnyal. A Nemzetközi Valutalap képviselői még június 30-án hagyták el Egyiptomot az ingatag belpolitikai helyzet miatt.

Ahmed Galal pénzügyminiszter a 4,8 milliárd dollárnyi hitelről tárgyalt a delegációval, amelyet a szervezet még Mubarak bukása után ajánlott fel Murszi kormányának.Ezenfelül az IMF az ETA-val (lényegében ez az egyiptomi NAV-al) tárgyalt egy új adózási rendszer bevezetéséről.

2011 óta 20 milliárd dollárral csökkent az ország devizatartaléka, miközben több milliárd dollárral nőtt az állam tartozása a külföldi olajcégekkel szemben, az államháztartási hiány pedig csaknem elérte a hazai össztermék (GDP) 14 százalékát.

Az új egyiptomi kormány Szaúd-Arábiától, az Egyesült Arab Emírségektől és Kuvaitból igyekszik bepótolni a kiesett összeget. A monarchiák több mint 12 milliárd dollár támogatást ígért az új egyiptomi ideiglenes kormánynak, amely az olajdollárok birtokában elutasította az IMF ortodox receptjét.

Azonban Kairó nem mindegyik Perzsa-öböl menti monarchia pénzét fogadta el: a novemberi hónap elején az Egyiptomi Központi Bank (ECB) tegnap visszautalt 500 millió dollárt Katarnak. Ennek oka, hogy Egyiptom nem akart hosszútávú katari államkötvényeket vásárolni. Felröppent az a pletyka is, miszerint a katari üzletemberek nagyobb segélyt és kamatot is ígértek, ha az egyiptomi kormány odaadja a piramisokat az emírségnek.

A kormány feltehetően ezért vetette el a megszorításokat, ehelyett augusztusban bejelentett egy 3,2 milliárd dolláros (710 milliárd forint) gazdaságélénkítő csomagot, amelyet később 4,25 milliárd dollárra (940 milliárd forint) bővített. Jövő év elejére egy újabb, 3,4 milliárd dolláros (755 milliárd forint) ösztönző csomagot tervez.

A pénzből többek között sok munkaerőt igénylő infrastruktúra-projekteket kezdenének el, emellett fölemelték a minimálbért és a nyugdíjakat. A gazdaságélénkítés jegyében az egyiptomi központi bank augusztus óta száz bázisponttal csökkentette az alapkamatot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez