Oroszország helikoptereket is kínál Egyiptomnak

Amiről a moszkvai miniszterek kairói látogatásának kezdetekor még csak lehetőségként írtak, az most hivatalossá vált. Az orosz tárgyalódelegáció egyik tagja bejelentette: korszerű helikoptereket és légvédelmi rendszert ajánlottak fel eladásra Egyiptomnak, 2 milliárd dollár értékben. A régebben szállított hadi berendezéseket pedig felújítanák. Ezzel évtizedek után felélesztenék a katonai együttműködést a két ország között.

Most már csak az egyiptomi válaszra várnak. Egy orosz napilap közben úgy értesült, hogy a csütörtöki védelmi miniszteri tárgyalásokon szóba került MIG 29M/M2 vadászgépek eladása is. A pénzt  Szaúd-Arábia hitelezné az üzlethez.

A hatvanas években, egészen a hetvenes évek elejéig a Szovjetunió látta el fegyverrel az akkor vele szövetséges Egyiptomot. A helyzet a szadati nyitási politika nyomán, a Camp David-i békemegállapodás után változott meg. Az Izraellel kötött békéért cserébe Washington nagyvonalúan támogatta az egyiptomi hadsereget: évi 1,3 milliárd dollárral. A katonai együttműködés közös hadgyakorlatok mellett az egyiptomi top-katonák amerikai továbbképzését is felölelte.

Most októberben azonban változott a helyzet: Obama amerikai elnök befagyasztotta az idén esedékes 1,3 milliárd dollár jó részének folyósítását. A lépés még nyáron került napirendre, amikor Morszi elnök ülősztrájkoló híveit véres akcióval szorították ki a biztonsági erők a Rabia al Adawiya mecset környékéről.

Az amerikai támogatás kiesésével megjelenő résbe akar most benyomulni Moszkva. “Soha nincs vákum a nemzetközi fegyverkereskedelemben. Ha egy eladó kiesik, másik jelenik meg” – mondja Oroszország fegyverexportáló ügynökségének, a Roszoboronexportnak egyik vezetője.

A kairói látogatást egyébként az orosz védelmi miniszter mellett  Lavrov külügyminiszter is ígéretesnek nevezte. Azt mondta: hosszú éveken át próbáltak javítani a viszonyon Egyiptommal, de először érzik azt, hogy Kairó is kész erre. Most egy új egyezményt készítenek elő a két ország között, ezt a tervek szerint maga Putyin elnök írja majd alá Kairóban a télen. Ebben szó esik majd az ipari, tudományos és energetikai együttműködésről is. Meg a titkosszolgálatiról – írja az al Ahram Online.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez