Oscart kapott Angelina Jolie

Több mint 13 év után újabb Oscart kapott a színésznő. Igaz, ezúttal tiszteletbelit, mégpedig a humanitárius munkájáért.

A díjat tegnap adták át Hollywoodban, a filmipar olyan előkelőségeinek részvételével, mint Tom Hanks, Jake Gyllenhaal, Diane Keaton, Emma Thompson, Harrison Ford, Amy Adams, Matthew McConaughey és George Lucas. Meg persze ott volt Brad Pitt is.

Jolie, aki évek óta járja a világot, azon belül is azokat a területeket, ahol a legtöbbet szenvednek a gyerekek, azt mondta a gálán: igazából akkor kezdett ráébredni a saját felelősségére, amikor elkezdett utazni. Amikor háborúk, éhinségek és szexuális erőszak túlélőivel találkozott, megtanulta, milyen az élet az emberek többsége számára. És hogy milyen szerencsés az, akinek van étele, tető a feje fölött, biztonságos helyen él és egészséges hozzátartozóknak örülhet.  Angelina Jolie több mint 40 válságövezetet  keresett fel az ENSZ gyermekalapja, az Unicef nagyköveteként.

Nyáron a jordániai Zátari menekülttáborban járt, a menekültek világnapján. Ezzel a látogatással kezdte újra a humanitárius munkát világhírű kettős mellműtétje után. Akkor arról beszélt, hogy több mint másfél millió olyan ember hagyta el a háború miatt Szíriát, akiknek semmijük sincs a ruhájukon kívül. Ezek fele pedig gyermek. Olyan országot hagytak maguk mögött, amelyben millióknak nincs otthona, éheznek és félnek. Azt mondta: ez a világ legégetőbb humanitárius válsága, és arra kérte a világ vezetőit, hogy fokozzák a diplomáciai erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ennek mielőbb vége legyen. A menekültek száma azóta újabb félmillióval nőtt.

A tenapi gálán George Lucas adta át neki a tiszteletbeli Oscart, amely ugyanúgy néz ki, mint az “igazi”. Nem ő volt az egyetlen kitüntetett: Angela Lansbury, aki egy népszerű tévésorozatban játsza az amatőr detektívet, illetve Steve Martin szintén megkapták a díjat, de ők az életművükért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez