Bejrúti merénylet: már 22 halott

A libanoni fővárosban 22-re emelkedett az áldozatok száma abban a támadásban, amelyet reggel követtek el az iráni nagykövetség ellen. Az iráni kulturális attasé is a halottak között van. Egy, az al Kaidával szövetséges csoport azt állítja: a tagjai követték el a merényletet. Azért, mert Teherán az Asszad rezsimet támogatja Szíriában, vagyis az ellentétes oldalon áll. A rendőrség  arról számolt be, hogy öngyilkos merénylő és autóba rejtett bomba pusztított a Hezbollah egyik erődjének számító dél-bejrúti kerületben.

A biztonsági kamerák felvételei szerint először egy férfi rohant neki a követség falának, majd felrobbantotta magát. A detonáció olyan erős volt, hogy kitépte a helyéről az épület kapuját. Másik hat házban is jelentős károk keletkeztek, sok sebesültet vittek kórházba. Kicsit később autóba rejtett pokolgép robbant, sok kocsi kigyulladt.

Az érintett környéken rendkívül erős Hezbollah fontos szövetségese a szíriai háborúban Asszad elnöknek, akárcsak Irán. A merényletet elkövető Abdullah Azam brigádok vezetője kettős mártíromságról beszél: azt mondja, a hős libanoni szunniták közül jöttek a támadók. A szíriai háború nyomán rendkívül kiéleződtek a felekezeti ellentétek Libanonban.  Asszadot többnyire a siiták támogatják, így Irán és a Hezbollah is, míg ellene szunniták harcolnak. 

A biztonsági erők túlélők után kutatnak a romok alatt, a Hezbollah pedig mindenkit átvizsgál, aki be akar lépni a területre. Irán és Libanon egyébként éppen ma játszik a focipályán egymás ellen Bejrútban. A merénylet után nézőket nem engednek be a stadionba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez