Német focistából halott dzsihádista

Öt évvel ezelőtt még a németországi futball nagy reménysége volt. Aztán 20 évesen szögre akasztotta a focicipőt, és csatlakozott az iszlám radikálisokhoz. Októberben egy szíria légicsapásban meghalt.

Burak Karan török emigránsok fia volt, és 20 évesen komoly focikarriert jósoltak neki: addigra hétszer játszott a német ifjúsági válogatottban. Aztán hirtelen abbahagyta. Szülei szerint azért, mert találkozott egy későbbi al Kaida taggal, és az az iszlámistákhoz csábította. A barát később el is jutott Afganisztánba, beállt a nemzetközi terrorista szervezetbe, végül Tanzánia kiadta Németországnak. Burak is akart menni, de végül otthon maradt – írja a német Der Spiegel magazin.

A német titkosszolgálat azonban már figyelte, lehallgatta a telefonjait. Így derült ki az is, hogy később kapcsolatba került egy osztrák-egyiptomi imámmal, aki egy iszlámista csoportot vezetett Solingenben. Amikor a csoporton rajtaütöttek, az imám már Egyiptomban volt. Onnét el akart jutni Szíriába, de most egy törökországi börtönben ül.

Burak viszont hét hónappal ezelőtt feleségével és két fiával bejutott Szíriába. Bátyja a Bild magazinnak azt mondta: a segélyszállítmányok célba juttatásában segédkezett, nem harcolt. Október elején légicsapásban halt meg. Október végén azonban megjelent egy lázadó csoport videója a Youtube-on. Azon a volt focista támadó fegyverrel pózolt, a képek alatt a felirat pedig azt mondta: ő Abu Abdullah al-Turki, aki oroszlánként harcolt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez