Marhaborda a múmiáknak

Azt mindenki tudja, hogy az ókori Egyiptomban a múmiákon kívül az állatokat szintén bebalzsamozták. Ugyanakkor az már kevésbé ismert tény, hogy a gyümölcsöket és húsokat is szintén hasonlóan balzsamozták, természetesen azért, hogy a halott ne maradjon a kedvenc ételei nélkül.

A gyümölcsökkel és zöldségekkel nem volt gond, mert a száraz, zárt sírban összeaszalódik. Ezzel ellentétben a hús jóval nagyobb kihívást jelentett, mert az azonnal rothadni kezdett. Az kr.e. 1400 és 1000 közötti korból származó húsok szöveteit vizsgálva a a brit Bristoli Egyetem kutatók rájöttek, hogy a a nyers húst ugyanolyan gonddal balzsamozták, mint a múmiát magát.

Tutanhamon fáraó sírjában, a mondhatni szokásos dísztárgyak és állatmúmiák mellett, 48 fadoboznyi, konyhakész marha és csirkehúst találtak, természetesen bebalzsamozva.

A mumifikált marhabordát III. Amenhotep fáraó rokonainak, szintén a Királyok Völgyében fekvő sírjából hozták a felszínre. Az időszámításunk előtti 1386 és 1349 közöttről származó étel tartósításához pisztáciagyantát is használtak, amit a Mediterrán térség más területeiről kereskedők vittek Egyiptomba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez