Dubaj az űrben – Sikeresen Föld körüli pályára állt az emírségek második műholdja

Sikeresen Föld körüli pályára állt a DubaiSat 2 műhold. – jelentette be a dubaji székhelyű EISAT (Emirates Institution for Advanced Science and Technology). A msotani műhold mind hatékonyság, mind az élettartam területén legalább 300 százalékkal felülmúlja a korábbi műholdat, a Dubai Sat-1-et.

 

 

A műholdat csütörtök délelőtt tizenegy órakor, az oroszországi Jasznij bázisról lőttek fel, Dnyepr RSZ-20 típusú Vojevoda interkontinentális ballisztikus rakétával, a Kozmotras (orosz űrrepülési vállalat) közreműködésével. A indítás sikeres volt, a mesterséges hold  15 perccel később sikeres Föld körüli pályára állt. Az irányítóközpont Dubajban található, az EIAST személyzete innen vezérli és koordinálja a műholdat.

Az EIAST igazgatója, Yousuf Al Shaiban, sikeresnek nevezte a projektet, amely nagy előrelépést jelent az Egyesült Arab Emírségek kutatás és fejlesztésének területén.

“Már mindjárt fel tudtuk venni a kapcsolatot a műholddal, amely ékes bizonyítéka annak, hogy Dubaj jelentős előrelépést tett az űrkutatás területén. Az Egyesült Arab Emírségek ettől a naptól kezdve az űrkutatás úttörő nemzetei közé tartozik.”

A DubaiSat2 sok tekintetben jelentősen felülmúlta a korábbi műholdat, a Dubai Sat-1-et. A 300 kg-os műhold 520 kilométeres magasságban, 7.55 km/S sebességgel kering a bolygónk körül. Elektronikus meghajtóval is felszerelték a mesterséges holdat, így az egyszerűen tud irányt változtatni, ha letérne a kijelölt pályáról vagy egy másik objektum keresztezné az útját.

A műhold 96 perc alatt kerüli meg Földet. Ezenfelül a műholdat napkollektorral is felszerelték, amelynek köszönhetően akár öt évig üzmelehet.

A DubaiSat 2 nem az egyetlen műhold volt, amit fellőttek ma a dél-oroszországi Jsznijból: további 22 mesterséges hold is sikeresen pályára állt.

A Föld körüli pályára állított 23 eszköz közül több más ország műholdja volt, így például az amerikai SKYSAT-1, az egyesült arab emírségekbeli DubaiSat-2, a dél-koreai STSat-3, az olasz UniSat-5, a lengyel Brite-PL, a dán GOMX-1 és a kanadai WNISat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez