Ölelj szabadon Szaúd-Arábiában

A szabad és ingyen ölelést népszerűsítő kampány elérte azt az országot is, ahol az utcán nem nagyon illik kimutatni az érzelmeket. De rövid életű volt. Kezdeményezőit máris bevitték a vallási rendőrök. Mondván: nem engedhetik, hogy ma szabad legyen az ölelés, mert akkor holnap szabad lesz a csók, és holnapután a szex is. 

A dolog úgy kezdődött, hogy a 21 éves Bandr al-Swed táblával járt az utcán, és megölelt boldog-boldogtalant. Vagy legalábbis azt, aki engedte. Ezt le is filmezte, és a YouTub-on három nap alatt egymillióan klikkeltek rá a videóra. Majdnem olyan népszerű lett, mint a No Woman, No Drive ( http://keletport.hu/index.php/eletmod/103-obol/93-no-woman-no-drive ).

Ezen fellelkesedve egy kortársa a Twitteren bejelentette: ő is csatlakozik a kampányhoz. A szaúdi főváros nagy bevásárló utcáján, a Tahliyán ajánlotta fel az ölelését azoknak, akik erre igényt tartanak. Mindkettőjüket őrizetbe vette a vallási rendőrség, a helyi törvények megsértéséért és az országtól idegen tevékenységért. Aztán aláírattak velük egy ígéretet, hogy soha többé nem tesznek ilyent.

Egyikük mégis azt mondja: folytatni fogja. Büszke arra, amit tett, jótékonykodásként fogja fel, hogy segíthet a boldogságot terjeszteni a szaúdi utcákon.

Az ügyben fellépő vallási rendőrség, a Mutaween a saria betartására ügyel a konzervativ királyságban. Leginkább arra, hogy olyan férfiak és nők, akik nem rokonok, ne érintkezhessenek egymással. De fellép a melegek, a prostituáltak ellen is. Meg persze kínosan vigyáz arra, hogy az iszlám öltözködési szabályokat betartsák és véletlenül se üljenek volán mögé a nők. Gyakran bírálják a túlkapásaikért. A legdurvább az volt, amikor 2002-ben Mekkában iskolatűzből menekülő kislányok előtt állták el tagjai az utat. Azért, mert azok kendő, hosszú köpeny és férfi kísérő nélkül rohantak volna az utcára. Az éberség 15 gyerek életébe került.

A világszerte elterjedt Free Hug kampány szaúdi népszerűsítése az első pillanattól megosztotta a twitterezőket. Sokan örültek neki, jó ötletnek tartották, míg mások azonnal leállíttatták volna. Vádolták a kezdeményezőket mindennel: a Nyugat majmolásával, a szaúdi értékek elvetésével, a szabad szex hirdetésével. Pedig csak férfiak ölelgettek férfiakat. Férfias, bolondos és boldog öleléssel.

{youtube}vh8pkEyzqv8{/youtube}

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez