Dzsihád a fa ellen

Fát vágott az al-Kaida a török-szíriai határon. Konkrétan egy 150 éves tölgynek estek neki a dzsihádista harcosok. Láncfűrésszel és nagy vallási felbuzdulással.

A Twitterről derült ez ki, ahol több fotó is megjelent arról, ahogy a tölgyet fekete maszkokban kidöntik, és a helyére az al-Kaida fekete zászlaját tűzik. A posztoló boldogan írta: hála a Mindenhatónak, a 150 éves fát eltávolítottuk. Hogy mi volt a tölgy bűne? A dzsihádisták azt mondják: hozzá imádkoztak Isten helyett a helybéliek.

Szíriai emberi jogi megfigyelők dekódolták azt, ami történt. A dzsihádisták elfoglalták a falut, az ősi szentélyével együtt. Aztán ellenőrző pontokat állítottak, hogy elállják az oda vezető utat. A helyiek erre a szentély helyett a közeli tölgyhöz mentek ki. 

A falu elfoglalása és a fa kivágása között alig néhány óra telt el. Az al-kaidások csütörtökön jutottak be  Atméba, amely egyébként eddig velük rivális lázadók kezén volt, és még aznap kidöntötték a pogány tölgyet. A település elvesztése súlyos csapás az Asszad rezsim ellen harcoló Szabad Szír Hadseregnek: rajta keresztül vittek be fegyvereket és élelmet Szíriába, és ugyanezen az útvonalon menekítették ki a sebesültjeiket Törökországba.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez