Világsiker az izraeliek interaktív Bob Dylan videója

Nagyot szólt az új Bob Dylan videó: a világsajtó is, meg a nézők is oda vannak érte. Az 1965-ös klasszikus, a Like a Rolling Stone feldolgozásáról van szó. Interaktív mesterdarabról írnak a lapok.

A klip egy izraeli páros munkája: a rendező Vania Heymanné és Yoni Bloch zenészé, aki a technológiát hozta. Miközben nézzük, mi is beleszólhatunk a tartalomba: tévécsatornákat váltogathatunk a nyíl gombokkal. Mindegyiken a dal megy tovább, miközben különböző tévés személyiségek formálják hírolvasás, főzés vagy éppen teniszezés közben a szájukkal annak szavait. Mindegy, hogy rajzfilmet, főzőműsort, sportközvetítést, szappanoperát, televíziós vetélkedőt vagy híradót látunk, mindegyikben a Like a Rolling Stone-t éneklik a képernyőn, Bob Dylan hangján. Az egyik csatorna magát az énekest mutatja, egy 1966-os élő koncerten és kicsit későbbi egy portréműsorban. Összesen 16 helyre kapcsolhatunk, így biztos, hogy kétszer nem látjuk ugyanazt a klippet. És senki más nem láthatja azt, amit mi.

A teleshopban is a Like the Rolling Stone-t éneklik.

Nem csak a teljes videót készítették izraeliek, de még a technikát is. Egy új Dylan antológia tiszteletére. És a klip azonnal hódítókörútba fogott a Twitteren és a Facebookon, világszerte. De igazán akkor lett híres, amikor a nemzetközi sajtó nehéztüzérsége kezdte dicsérni. A New York Times, a Los Angeles Times, a USA Today, a Huffington Post, a Vanity Fair, a Wall Street Journal és a CBS honlapjára is kikerült. Olyanokat írtak róla, hogy interaktív mestermunka, meg hogy érdemes volt 48 évet várni rá. Vannak azért fanyalgók is, de jóval kevesebben. Az alkotók azt mondják: azért pont ezt, a Rolling Stone magazin által többször is minden idők legnagyobbjának kikiáltott dalt választották, mert forradalmi, és hatással volt rengeteg művészre, meg a műfajra is világszerte.

Nos, a szerzők is ebben reménykednek: hogy kreatívok hada indul majd el a nyomukban, és keres új, egyedi módot a videós sztorimesélésben. Üzletileg az ynet.news szerint már mindenképpen bejött az ötlet. A klip berobbanása a kulturális világsajtóba, és a körülötte csapott hírverés vélhetően sok új megrendelést hoz majd a Dylan videó alkotóinak.

Ez egy kis ízelítő. A klippet viszont itt nézhetik meg: http://video.bobdylan.com/desktop.html

{youtube}v7USJs-CfVg{/youtube}

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez