Tutanhamon vérfertőző titka

A gyermek fáraónak azért volt nyomorék a lába, mert a szülei testvérek voltak. Legalábbis ezt állítja az egyiptomi Indiana Jones, Zawi Hawas. Az antikvitások volt minisztere Londonban beszélt felfedezéséről egy arab nyelvű lapnak. Arra is kitért, hogy Tutanhamon nem merényletben halt meg, ahogy többen is állították a közelmúltban. Ezek pletykák, semmi tudományos alapjuk nincs – mondta.

Több mint 3 ezer évvel a halála után az ifjú fáraó még mindig késhegyre menő vitákat képes provokálni az egyiptológusok között. Nem csak életének mozzanatairól, de haláláról is, vagy arról, hogy múmiája esetében pontosan melyik módszert követték a balzsamozók.

Hawas, aki a világon a legtöbbet szereplő egyiptológus, most 17 másik tudós társaságában jelentette be a brit fővárosban, hogy vizsgálataik egyértelművé tették: Tutanhamont nem az a seb ölte meg, amelyet a múmiáján találtak. Azt mondja: három évbe tellett, amíg megállapították, hogy mi is történt. Arra jutottak, hogy Howard Carter, amikor 1922-ben megtalálta a sírt a Királyok Völgyében, el akarta választani az arany maszkot a múmiától. Kést használt, és ezzel okozta a vágást a múmián. Tehát a seb késtől van, és nem attól, hogy az ifjú fáraó leesett egy szekérről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez