Közel-keleti Rómeó és Júlia

Sokan Shakespeare halhatatlan szerelmeseihez hasonlítják őket, de a 21. századi történet várhatóan happy enddel zárul majd. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága legalábbis ezen dolgozik. Egy fiatal szaúdi nő szembeszállt a konzervatív ország tabuival, és maga döntött a saját sorsáról.

Huda al-Niran története bejárta az arab sajtót. A 22 éves szaúdi nőt nem adták a szülei jemeni szerelméhez: más vőlegényt szántak neki. Erre megszökött. Sőt, nem csak megszökött, át is szökött a határon. Ahol aztán a jemeni hatóságok tiltott határátlépésért őrizetbe vették, és visszatoloncolnák a hazájába.

Ezt azonban nem hagyják az emberi jogi aktivisták. Azt mondják: az alapvető jogok közé tartozik, hogy valaki megválassza, kit szeret, és kivel akar élni. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságát kérték meg a közbenjárásra, és az el is vállalta a feladatot.

A történet még három éve kezdődött. A jemeni fiatalember annak a szaúdi falunak a mobiltelefon boltjában volt eladó, ahol a lány élt. Egymásba szerettek, a fiú megkérte a lány kezét, a család pedig nemet mondott. A nő erre elhatározta, hogy megszökik. Az utcán leállított egy kis teherautót: a benne ülő három férfi kész volt pénzért elvinni a határig. Amin át is jutott. Papírok nem voltak nála, a szaúdi határőrök pedig elhitték neki, hogy jemeni. Aztán felhívta a szerelmét. A férfi rohant utána, a jemeni rendőrök pedig elkapták őket. Tiltott határátlépésért börtönbe kerültek.

 

Huda családja azzal vádolja a fiatalembert, a 25 éves Arafatot, hogy megbűvölte a lányukat. Úgy értik, szó szerint. Huda erős bűbáj hatása alatt állt, amikor megszökött otthonról – nyilatkozta az apa, aki a kiszemelt és hoppon maradt vőlegénnyel együtt a szaúdi kormányhoz fordult. Azt kérték, hogy hozzák vissza a lányt, és büntessék meg a csábítót.

Arról, hogy jóvá hagyja-e Jemen Huda időközben beadott menedék kérelmét, vagy kitoloncolja-e őt, bíróság dönt. Az első tárgyaláson az épület előtt sokan tüntettek. Főleg fiatal nők, akiknek képzeletét megragadta a főhősnő bátorsága, és úgy érzik: az ügy róluk is szól. Fejpántban jöttek, amire azt írták: Mi mind Huda vagyunk. Az igazi Huda visszautasította, hogy a szaúdi követség által kirendelt ügyvéd képviselje. Inkább egy jemeni jogvédő szervezet embere mellett döntött. Aki azt mondta: ez humanitárius ügy, semmi köze nincs a két ország viszonyához.

579112-131125-huda

Amely egyébként a nagy és gazdag, illetve a kicsi és szegény szomszéd viszonya. Több százezer jemeni dolgozik Szaúd-Arábiában, de mostanában sokan tértek haza, miután Rijád kampányt indított a vendégmunkások ellen. Ez is segített abban, hogy a jemeniek a magukévá tegyék Huda harcát. Úgy érzik: ha kicsit is, de borsot törhetnek Szaúd-Arábia orra alá.

A történet egyelőre ott tart, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága elismerte Huda jogát a menekült státuszra, mondván: ha vissza kellene térnie hazájába, akkor bántaná, talán meg is ölné őt a családja. Ezért, ha Jemen mégis engedne a szaúdi nyomásnak, megtagadná a menedékkérelmet és vissza akarná toloncolni a nőt, akkor van B tervük is arra, hogyan kelhetne össze egy harmadik országban a pár. A hírre két jemeni törzs máris bejelentette, hogy állja az esküvő költségeit.

article-2512853-199CDF1C00000578-973 634x420

Közben a vőlegényt, miután kiderült, hogy neki jogában állt átlépni a határt, ki akarták engedni a börtönből. De ő azt mondta: addig nem megy, amíg a menyasszonyát is ki nem engedik. A következő tárgyalás december elsején lesz. Akkor talán kiderül, hogy letelepedhet-e a szaúdi Júlia az ő Rómeójánál Jemenben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez