Több éves börtönre ítéltéték a Muzulmán Nővéreket

Tizenegy év börtönbüntetésre ítélték szerdán az egyiptomi Muzulmán Testvériség tizennégy női tagját, akiket egy októberi tüntetésen vettek őrizetbe. A Testvériségnek már 80 éve van női tagozata, amely Mohamed Murszi bukása óta nemcsak tüntetésekben vesznek részt, hanem néha ők is szervezik azokat.

A tizennégy nőt terrorszervezethez tartozás, szabotázs és erőszak alkalmazásának vádjában találta bűnösnek egy alexandriai bíróság. Rajtuk kívül tizenöt év börtönre ítéltek hat férfit, akiket a hatóságok a Muzulmán Testvériség vezető tagjaiként mutattak be a perben. Őket azzal vádolták, hogy fontos alexandriai közlekedési útvonalak elfoglalására buzdították a bíróság elé állított nőket.

Az október 31-i tüntetésen a Muzulmán Testvériség támogatásával megválasztott Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök hatalomba való visszahelyezését követelték. A tüntetés összecsapásokba torkollott a demonstrálók és a város más lakói között, a rendőrség könnygázt vetett be.

Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk a témával ( http://www.keletport.hu/index.php/politika/111-egyiptom/58-muzulman-noverek-akcioban ), hogy a Muzulmán Nővérek sokkal aktívabbak Mohamed Murszi megbukása óta.
A becslések szerint eddig 16-an Testvériség női tag vesztette életét az összecsapásokban, s legalább 14 női aktivistát tartóztattak le az egyiptomi hatóságok.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez