Kávézó csak lányoknak

Férfiaknak tilos a bemenet: megnyílt Jemen első, csak nőknek fenntartott internet kávézója. A hely nem kizárólag a mélyen hagyománytisztelő muszlimoké: azok is szeretnek odajárni, akik csak a barátnőkkel akarnak dumálni, pasikra csöppet sem tartozó témákról. A kávéházat persze nő vezeti.

Tagrid Ali azt mondja: a többi kávézó koedukált, és ha tart is fenn külön részt a nőknek, az többnyire kicsi és kényelmetlen. Innét jött az ötlet. A Banat Cafét máris imádják a nők. Sorolják: gyönyörű, kényelmes, békés, gyakorlatilag minden megvan benne, amire szükség lehet. Kis könyvtár, étel, ital, wifi. Mi kell még? Viszont nincsenek férfi szemek és férfi fülek. Valóságos női paradicsom.

Jemen egy esélyegyenlőségi felmérés szerint a legrosszabb hely a nőknek az egész arab világban. Mégpedig a gyermekházasságok, az embercsempészet és a nemi erőszak gyakorisága miatt. Az új szanaai kávézó menedék azoknak, akik ki akarnak térni a szexuális zaklatás elől. Nem sok nyilvános helyre mehet el nyugodtan egy nő Jemenben. A parkok például gyönyörűek ugyan, de bennük fordul meg a legtöbb flörtre vágyó, vagy durván molesztáló férfi. Nem sokkal jobb a helyzet mondjuk a bevásárló központokban vagy a vegyes kávéházakban sem.

da8f40f0-b271-4f72-9c42-d52233475075 16x9 600x338

Az alig megnyílt helynek már törzsvendégei is vannak. Azért is szeretik, mert sok és sokféle nővel találkozhatnak: diáklányokkal, állásban lévőkkel, háziasszonyokkal. A Banat egyfajta fórum is.

Holnap egy másik helyre ugrunk be reggeli kávéra: Kairó tavaly nyílt első iszlám kávéházába, a D. Capuccinóba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez