Minden, amit tudni akarsz a Közel-Keletről…

Szóval minden, amit tudni akarsz a Közel-Keletről, de sosem merted megkérdezni. Eegy jordániai blog összeszedte a kérdéseidet, és válaszol is rájuk. Helyenként humorral és némi öniróniával. Itt van (majdnem) minden, amire a nyugatiak kiváncsiak. Tabuk nélkül, közel-keletiektől.

Öltözködés. Tényleg nindzsa ruhát kell ölteni az utcákon? Nem egészen. Szaúd-Arábia és Irán a térség legkonzervatívabb pontjai, ahol az elfátyolozás, bár különböző szinten, de kötelező a külföldieknek is. Viszont vannak olyan vidékek is a Közel-Keleten, ahol több miniszoknyát látsz, mint abaját vagy fejkendőt. Bejrútban vagy Dubajban a forrónadrág is mindennapos.

ruha

Beszélnek ott idegen nyelveket? Igen, sokan beszélnek angolul vagy franciául, attól függően, ki gyarmatosított egykor a környéken, és az iskolákban is kötelező tárgy az angol. De ez megint attól függ, hogy hol vagy. Jemenben vagy Szíriában kevesebb angolul tudót találsz, mint mondjuk Libanonban vagy Dubajban. Ott viszont néha a csak arabul beszélők vannak bajban.

insta

Az időjárás. Hőség van állandóan? Miközben az öböl menti országokban nyáron 40 fok fölé megy a hőmérséklet, addig az olyan országok, mint Libanon, hóval fedett csúcsaikról híresek. Több ezer  külföldi sízőt is vonzanak évről évre. És a homokos síkságok is becsapósak: a csontodig hatolhat a hideg a sivatagi éjszakában.

night-in-desert-merzougacamp

Lehet nyíltan randizni? A vonzódás nyíltszíni kimutatása nem jellemző a Közel-Keletre. Elvárják, hogy a nyilvánosság előtt bizonyos méltósággal kezeld a kapcsolataidat. Zárt ajtók mögött minden megtörténik, de a szennyest az utcára nem lógatják ki. Viszont többnyire nem köveznek halálra, ha kézenfogva mész valakivel az utcán, de a hotelszobádat már nem mindenhol oszthatod meg vele. Hacsak nem a házastársad.

saudi-foreigner-love-affair-challenges-to-be-faced

Tényleg tevén jártok? Annyi autó, busz és moped mellett, amennyi a Közel-Kelet nagyvárosaiban van, szóba se jöhet a tevegelés vagy a szamaragolás. Mindazonáltal sok turista és helyi is kibumlizik a sivatagban a vakációján, hogy meglovagolja az egypúpúakat. De a városokban nagyon keveset látni a sivatag hajójából. 

camel-riding-dubai2-750x500

Nincs ott háború mindenhol? Nem terroristák azok mind? Oké, a Közel-Kelet egy aknamező. De ha nem Irakban, Jemenben vagy Szíriában jársz, robbanószerkezeteket leginkább a gyerekeknél láthatsz, akik tűzijátékokkal vagy petárdákkal játszanak az esküvőkön. Máshol aligha veszed észre, hogy háborút vívnak a határ túloldalán. Ami meg a terroristákról szóló kérdést illeti: most komolyan?

bildung_2

Van ott alkohol? A feketepiac és az underground helyszínek életben tartják az ivászati kultúrát – különösen az elit helyeken. A legtöbb szálloda biztos tipp alkohol szempontjából. Egyedül Szaúd-Arábia és Kuvait a szárazság birodalma. Nem nagyon van közel-keleti parti Jager-bomba, vagyis vodka és energiaital koktélja nélkül. És ne felejtsük el, hogy néhány arab ember elválaszthatatlan az arakjától. Ezt a pálinkát itt gyakran oroszlántejként emlegetik.

tumblr_m45dxwew7f1ru0snpo1_500

Minden nő elnyomott? A Közel-Kelet női  vezetőit gyakran nem veszik észre, mert  a külföldi média a kendőviseletre fókuszál, és arra, hogy mennyi gyereket szülnek az arab nők. Akik egyébként  gyorsan törnek előre a gazdaságban és a politikában is,  nemcsak a hastánc-klubokban. És mivel egyre később hajlandók férjhez menni, egyre jobban bírálják őket a férfiak ezért. Ami egyébként nem idegen más macsó kultúráktól sem.

arab-business-woman-795x413

Mindenki falafelen és humuszon él? A közel-keleti konyha (lánykori nevén falafel és humusz) olyan könnyen elérhető úton-útfélen,  hogy sokan tényleg csicseriborsó-mérgezésben dőlnek ki az utcai árusoknál. De van itt rengeteg beduin és más finomság is, amibe belemárthatjuk az ujjainkat, ha elegünk van már a babokból.

middle-eastern-restaurants

Minden pasi meleg? Jóllehet mindenütt látni kézenfogva mászkáló férfiakat az Arab-félszigettől Levante konzervatív vidékeiig, ez nem feltétlenül a szexuális orientációról szól. A Közel-Keleten meglehetősen rejtőzködő melegközösség él. Aligha van kedvük a coming out-hoz olyan “toleráns” országokban, mint például Kuvait, ahol detektorokkal akarják kiszűrni a homoszexuálisokat a reptéren. Erről egyébként már mi is írtunk korábban, ITT. 

gaybanner1

Minden lány szűz? A nőknek vannak szükségleteik a Közel-Keleten is. És megtalálják a módját annak, hogy nyomtalanul ki tudják elégíteni ezeket. De azt se feledjük: a szűzhártya-plasztika nagyon népszerű a jó, konzervatív Arábiában. Egyébként erről is írtunk már, ITT.

hymen-repair-by-dr-luciano

Minden férfinak négy felesége van? Csak szeretnék. De mindössze a férfiak nagyon kicsi része élvezheti egy hárem örömeit. Leginkább azért, mert nem tudnának négy feleséget eltartani. Másrészt pedig azért, mert csak egyet szeretnének.  A többi okba már ne is menjünk bele. Az biztos, hogy a poligámia népszerűbb az Öbölben, mint a Földközi-tenger partvidékén.

muslim_polygamy

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez