Mit tegyünk öngyilkos merénylők ellen?

Lehet-e védekezni, ha valaki pokolgéppel a testén besétál valahová, és mást sem akar, mint a levegőbe röpíteni a helyet, az ottlévőkkel és önmagával együtt? Vagy hirtelen kivág a sávból a kocsijával, a csomagtartóban egy rakás robbanóanyaggal, felhajt a járdára és belerohan egy épületbe? Többnyire nem nagyon. De az esélyeket csökkenteni lehet. Ezt tanították a minap Irakban.

Hogyan állítsunk meg egy öngyilkos merénylőt? Ez volt annak a nem mindennapi szemináriumnak a címe, amelyet kávéház-tulajdonosoknak tartottak a minap Bagdadban. Nem véletlenül éppen nekik: a kávézók, ahol fociőrült férfiak nézik a plazmatévén az európai bajnokságok soros meccseit, kiemelt célpontok a robbantók listáján. Szinte mindig dugig tele vannak, egy akcióval sok áldozatot lehet leteríteni.

Április óta, amikor az új erőszakhullám elindult, több mint 50 kávéházat támadtak meg Irak-szerte. Csak Bagdadban 25-öt. Legutóbb egy héttel ezelőtt: akkor 15 holttestet kellett kivinni a bahai kávézóból. A tulajdonosokat tehát tényleg érdekli, hogy tehetnek-e valamit, csökkenthetik-e a kockázatokat és a veszteségeket.

A hatóságok szerint igen. Azt javasolják mindenek előtt, hogy a kávéházak alkalmazzanak biztonsági őröket. Legalább egyet, de jobb, ha inkább kettőt-hármat. Ha több bejárata van a helynek, csak egyet tartsanak nyitva, zárják le a többit. Így ellenőrizhetik, ki jár ki-be az ajtón, és vélhetően azt is ki tudják szúrni, ha valaki robbanószerrel töltött övet visel. És persze nem árt felszerelni biztonsági kamerákat. Egyrészt több szem többet lát, másrészt ezek elrettenthetik a potenciális merénylőket – véli Szad Dzsafar, a bagdadi biztonsági parancsnokság egyik vezetője.

 

A hatóságok mindezek mellett az irakiak éberségére is számítanak. Nem mintha ők nem tudnák megvédeni őket – mondják. Pedig gyakran nem tudják. Az AFP francia hírügynökség helyben gyűjtött adatai szerint az idén eddig 6 ezer ember esett merényletek áldozatául Irakban, csak novemberben 950. A biztonsági erők sokféle képpen próbálják megelőzni a támadásokat. A bagdadi utcákról minden nap, rotációs rendszerben, kitiltják a kocsik felét, a militánsokon pedig igyekeznek rajtaütni. Azt mondják, sok százat vettek már őrizetbe közülük, és több tucatot meg is öltek.

De az erőszak ettől nem hogy csökkent volna, még lángra is kapott. Jókora ütést mérve a kávézók tulajdonosaira. Náluk hagyományosan szinte mindig telt ház van, mindegy, hogy az angol első liga vagy a spanyol bajnokság meccseit mutatják a sporttévék, vagy éppen az iraki mérkőzéseket. De most panaszkodnak az üzletmenetre: azt mondják, sokan nem mernek betérni, hogy másokkal együtt örüljenek vagy dühöngjenek egy-egy gól után. Az egyik érintett, Musza Mohamed beszélt erről az al Arabiyának. Az ő szomszédságában is volt egy kettős merénylet októberben, 40 áldozattal. Mohamed is ott volt a szemináriumon, mégis azt mondja: valószínűtlen, hogy követné az ott kapott tanácsokat. Ha csak egy bejáratot hagyunk, és oda is biztonsági őrt rakunk, senki sem akar majd betérni – véli. Akkor pedig nem lesz miből élni.

bagdad cafe

Más kávéház-tulajdonosok viszont hajlanak arra, hogy kövessék az útmutatást. De azt is kérik, hogy a biztonsági erők gyakrabban járőrözzenek a környékükön. Egy javaslatot viszont mindenki elutasít: azt, hogy este 8-kor húzzák le a rolót. A kora éjszaka a merénylők legkedveltebb időpontja. De a nagy meccsek is olyankor vannak.

Egy másik kávézós, Abdelaziz Juszif azt meséli: arra külön megkérték őket, hogy ne nyissanak ki a Clasico, a Real Madrid – Barcelona meccs idején. Létezik olyan kávéház a világon, amelyik zárva marad, amikor a Real Madrid játszik a Barcelonával? – kérdezi hitetlenkedve.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez