Újból vegyi fegyvert vetettek be Szíriában?

Miközben a világ a szíriai vegyi fegyverek összegyűjtését figyeli, és azt találgatja, hol fogják tárolni és megsemmisíteni a tiltott arzenált, a lázadók azzal vádolják az Asszad rezsimet, hogy újból mérgező gázt vetett be. Az áldozatokat állítólag feldagadt végtagokkal és habzó szájjal találták meg.

Ellenzéki aktivisták azt közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy két, vegyi anyagot tartalmazó lövedéket lőttek ki a lázadók kezén lévő Nabak városára, Damaszkusztól 68 kilométerre észak-keletre. Heten sebesültek meg, feldagadt a combjuk és hab jön a szájukból – mondták. Orvosok még nem látták őket, mert a város folyamatosan tűz alatt áll, és alig maradt ott egészségügyi személyzet. Azt állítják, hogy egy közeli magaslatról lövik a helyet, ott pedig a kormányerők állásai vannak. Egy, a YouTube-ra kikerült videón valaki azt meséli: fehér füstöt látott, belélegezte, és elájult. A Reuters nem tudta ellenőrizni ezeknek a híreknek a hitelességét. Ugyanakkor a Szíriai Forradalom Koordinálóinak Szövetsége is vegyifegyver-támadásról számolt be. Ők 9 áldozatról beszélnek, és azt mondják, dokumentálták az eseteket. Amerikai illetékesek is látták ezeket a jelentéseket, de ők sem tudnak semmit sem megerősíteni.

Augusztusban ideggáz-támadás ölt meg több száz embert Damaszkusz egy olyan külvárosában, amelyet a lázadók ellenőriztek. Akkor mindkét oldal a másikra mutogatott, azóta sem világos, hogy ki vetette be a tiltott fegyvert. Miután az Egyesült Államok légicsapást helyezett kilátásba, Asszad beleegyezett a vegyifegyver-készlet felszámolásába. A nemzetközi ellenőrök meg is kezdték a munkát, és a jövő év közepére be is akarják fejezni azt.

Az Egyesült Államok még decemberben végrehajt egy kísérletet, amely azt modellezi, hogyan semlegesíthetnék a szíriai vegyi fegyvereket a tengerben. A lényeg az, hogy a veszélyes kémiai vegyületeket csaknem ártalmatlan folyékony hulladékká alakítják át, és a technológiát Amerikában már többször alkalmazták sikeresen. A folyamat 45-90 napot vesz igénybe, és a módszer alkalmas a mustárgáz és a szarin nevű ideggázban lévő anyagok lebontására is. Ráadásul szinte kockázatmentes – állítja a Pentagon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez