Kivégezték a vásárlókat egy bagdadi italboltban

Fegyveres tört be tegnap egy alkoholt árusító üzletbe Bagdadban: kilenc embert megölt, ötöt megsebesített. Jóllehet az országban nem ütközik törvénybe a szeszes italok árusítása vagy fogyasztása, egyre nagyobb a nyomás a bolttulajdonosokon.

Miután az iszlám tiltja az alkoholos italok fogyasztását, a militánsok már korábban is ütöttek rajta ilyen üzleteken Irakban. Májusban 12-en maradtak holtan egy hangtompítós fegyverrel elkövetett támadás után.

Valamikor a Tigris parti bárok nem csak grillezett halukról és hastáncosnőikről, de italválasztékukról is híresek voltak. Bászrát pedig kuvaitiak ezrei keresték fel, hogy hozzájussanak az otthon tiltott alkoholhoz az éjszakai klubokban. De miután Szaddám Huszein 1991-ben alulmaradt az Öbölháborúban, vallási kampánnyal próbálta felvenni a harcot a népszerűség-vesztéssel szemben. Betiltotta az alkoholfogyasztást a nyilvános helyeken, bezáratta a bárokat, üldözőbe vette a prostitúciót. Az éjszakai klubokból éttermek lettek, de pult alól így is hozzájuthattak az italukhoz a vendégek.

Szaddám bukása után az alkoholbiznisz újra fellendült, a boltok nyíltan árultak piát, sőt megjelentek a külföldi sört vagy whiskey-t kínáló utcai árusok is. Ennek azonban vége lett, amikor az iszlám pártok megszilárdították a hatalmukat, és korlátozni kezdték az alkoholfogyasztást. Ma már csak két kerületben lehet szeszhez jutni a fővárosban: a Bagdad hotel környékén és a kormányfői, valamint az elnöki hivatalnak, illetve követségeknek otthon adó zöld zóna mentén. A bolttulajdonosok többnyire keresztények, vagy egy ősi vallás követői, jazidik.

A legnépszerűbb ital az arak, amelyhez 2 és fél amerikai dollárért lehet hozzájutni, a legdrágább pedig a fekete cimkés Johnny Walker, palackonként 28 dollárért – írja a USA Today. A lapnak az egyik bolttulajdonos azt mondta: a legtöbbet egy indiai készítésű whiskey-ből árul, ez a legolcsóbb, de csak a hajléktalanok isszák. Arról is beszélt, hogy a vásárlói nagy többsége muszlim.

Az emberek, mielőtt betérnének egy italboltba, jól körülnéznek, nem látja-e őket valaki, aki ezt rossznéven venné. Sok pokolgépes támadás érte az üzleteket az utóbbi négy évben. Irakban az erőszak egyre jobban elharapódzik, az AFP úgy tudja, hogy az idén már több mint 6250 ezer áldozata van. Erősödnek az iszlámista fegyveresek: a szíriai polgárháborúban részt vevő és az al Kaidához köthető Iraki és Levantei Iszlám Állam harcosai például a határ mindkét oldalán hajtanak végre rajtaütéseket. A kormány meg hajtóvadászatot folytat a militánsok és a feltételezett  terroristák ellen. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez