Zsugori honfitárs miatt pirulnak a szaúdiak

Úgy tűnik, az Öböl mentén is gyakran hagynak el és találnak meg pénztárcákat. Emlékeznek még a jó taxis történetére? Ott minden happy enddel zárult: a tulajdonos visszakapta a pénzét, a jó meg elnyerte méltó jutalmát. Most megint hasonló történet tartja lázban a szaúdiakat, csak kevésbé meseszerű végkifejlettel. Vagy mégsem?

Kicsinyes honfitársuk miatt  bosszankodnak a királyság lakói. Az illető elhagyta a tárcáját egy kisváros piacán, benne az irataival és 26 ezer szaúdi riállal. Ami másfél millió forintot tesz ki. Egy vendégmunkás, aki történetesen a világ egyik legszegényebb országából keveredett az egyik leggazdagabba, vagyis Bangladesből Szaúd-Arábiába, megtalálta és hazavitte a tulajdonoshoz az erszényt: érintetlenül. Kapott érte jutalmat is: 15 dinárt, vagyis nem egészen 900 forintot.

Na, ez csapta ki a biztosítékot a szaúdiaknál. A tárcatulajdonos helyett olyannyira elszégyellték magukat, hogy a történetünknek keretet adó kisváros fejlesztési bizottságának tagjai egyből összedobtak 1000 riál (58 ezer forint) jutalmat a megtalálónak. És azt tüstént át is adták neki, fogadás keretében és oklevél kíséretében.

De a szaúdiak még mindig füstölögnek. A közösségi médiában egymást érik a nem éppen hízelgő vélemények a zsugori erszénytulajdonosról. Többen a vallási gyakorlatra hivatkoznak: azt mondják, aszerint is minimum 10 százalék lett volna a méltányos jutalom. És azt kívánják, Allah minden lehetséges módon áldja meg a becsületes megtalálót. Mások megköszönik a leckét, amelyet nagylelkűségből és tisztességből adott nekik egy vendégmunkás. Akad olyan is, aki szerint annyira megalázó volt a “díj”, hogy inkább tartotta volna meg a pénzt a zsugori férfi. “Ha már ennyire szerelmes vagy a pénzbe, hogy filléreket adsz annak, aki vette magának a fáradtságot, és megkeresett, hogy visszaadja a másfél milliódat, akkor raktad volna el az egészet” – írja.

És van olyan is, aki azt kívánja: vesszen csak újra el az a tárca. Akkor talán megtanulná a tulajdonosa, hogyan értékelje mások nagylelkűségét és tisztességét. “Túl könnyű neki. Elhagy rengeteg pénzt, és bagóval szúrja ki annak a szegény ördögnek a szemét, aki nem csak visszaadja, hanem még házhoz is szállítja neki. Szegyellje magát!”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez