Egyiptomi lett a perzsa hercegnő

Sahnáz Pahlavi édesanyja révén félig mindig is egyiptomi volt. Most azonban hivatalosan is az lett: Mohamed Ibrahim belügyminiszter a héten nyújtotta át neki a 2013/ 2473-as számú dekrétumot erről.

Kairó tárt karokkal fogadta Sahnáz hercegnőt. A most 73 éves asszony az utolsó perzsa sah, a néhai Mohamed Reza Pahlavi első házasságából született: abból, amelyet Fuád király lányával, és az ugyancsak utolsó egyiptomi uralkodó, Farúk nővérével, a gyönyörű Fauziával kötött.

A politikai érdekeket szolgáló mennyegző 1939-ben volt: akkor, amikor Mohamed Reza Pahlavi még “csak” koronaherceg volt. Az esküvőt először Kairóban, utána Teheránban tartották meg. Két évvel később, apja lemondása után az ifjú férj lett a sah-in-sah, az uralkodók uralkodója. Közben megszületett Sahnáz, de a házasság megromlott. A pár 1945-ben elvált Kairóban, majd három évvel később Teheránban is. Fauzia visszatért hazájába,  de a kislány Iránban maradt.

{youtube}FU3PpT_6ByM{/youtube}

Az egyiptomiak nehezen bocsátották meg a válást a sahnak. Mint ahogy azt is, hogy az új feleség, a félig német, félig iráni Szoraja, majd még később a harmadik asszony, a perzsa Farah Diba ragyogása hamar elhalványította az egyiptomi hercegnőét. Mohamed Reza Pahlavi mindazonáltal Kairóhoz nem maradt hűtlen: amikor 1978-ban száműzetésbe kényszerült, első útja Asszuánba vezetett, ahol szívélyesen fogadta az akkori egyiptomi elnök, Anvár Szadat. És amikor hosszú, diplomáciai bonyodalmakat kavaró bolyongás után már súlyos betegen valahol le kellett telepednie,  visszatért Egyiptomba. Ott is halt meg 1980-ban. A Citadellán, az al-Rifái mecsetben helyezték végső nyugalomra. A sírján márciusban, a perzsa újév, a Norouz idején még az idén is láttam gömbakváriumot aranyhallal: az ilyenkor Iránban kötelező hét sz betűs tárgy egyikével. Lehet, hogy éppen Sahnáz tette oda.

A most egyiptomi állampolgárságot kapott hercegnő egyébként az iráni iszlám forradalom óta Svájcban él: ott, ahol annak idején diáklány volt. Édesanyja az idén nyáron halt meg Alexandriában. Csendben temették el: úgy, ahogy élete utolsó éveit töltötte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez