Betiltják az óriás adag üdítőket az Emírségekben

Az elhízás elleni harc már áldozatokat is szed a Közel-Keleten: az Egyesült Arab Emírségekben a hatóságok azt tervezik, hogy betiltják a szuper méretű szénsavas üdítőket. Egészségesebb életmódra akarják rábírni a polgárokat.

Ez persze csak egy az elhízás ellen tervezett intézkedések közül. Ráadásul nem is túl forradalmi: az ötlet még tavaly pattant ki a világ másik végén, Bloomberg new yorki polgármester fejéből. Ő a fél literesnél nagyobb adagokat száműzte volna, de mindmáig nem tudta ezt elfogadtatni. Az Emírségekben most a kormányzati brain storming más javaslatokat is a felszínre dobott: így például korlátoznák az egészségtelen élelmiszerek reklámját, és kötelezően feltüntettetnék minden étel vagy ital kalóriatartalmát.

A harc egyébként jogos: nemzetközi adatok szerint az Egyesült Arab Emírségek a világ ötödik legelhízottabb országa, háromnegyed millió cukorbeteggel. Miközben még a kisebb adag szénsavas üdítők is nyolc kanálnyi cukrot tartalmaznak, többet egy ember napi szükségleténél – mondják a táplálkozástudósok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez