Megérkezett Alexa: Hóesés Libanonban

Oroszország felől, heves esőzésekkel és a magasan fekvő területeken pedig hóeséssel, megérkezett az Alexa nevű ciklon. A ritka – bár nem szokatlan – időjárás komoly felfordulást okozott a Kelet-Mediterráneumban, a hideg rendkívül megnehezíti a szíriai menekültek életét.

Az Libanoni Belső Biztonsági Erők (A libanoni rendőrség) még vasárnap nyilatkozatot adott ki arról, hogy az állampolgárok tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket és csak téli gumival, valamint hólánccal felszerelt gépjárművekkel induljanak útnak.Ezenfelül azt tanácsolták a hatóságok, hogy a sofőrök a gépjárműveiket tankolják tele, vegyenek magukhoz élelmiszert, pokrócot, öltözködjenek fel rétegesen és a mobiltelefonjaik legyenek teljesen feltöltve.

Az Oyoun al-Siman-Hadath Baalbek közúti és a Tarsis-Zahle főút járhatatlan. Az al-Baidar úton hólánccal lehet csak közlekedni, de azzal is nehézkesen.

Azonban nem is a libanoniakat viseli meg leginkább a hideg időjárás: sokkal rosszabb a helyzetük a menekülttáborokban elszállásolt, több mint 850 000 számláló szíriai állampolgároknak. A menekültek túlnyomórésze a Kelet-Libanonban elhelyezkedő Beeka-völgyben laknak. A libanoni-szír határ melletti Arzal városában már húsz centi méter nagyságú a hó, s a  sötétedés után a hőmérséklet mínusz négy fok alá esett.

A libanoni hatóságok, és az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) elkezdték a fóliák, tűzifák, és tüzelőberendezések szállítását a menekülttáborokba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez