Magyar Ház nyílt Isztambulban

Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg kedd este Isztambulban a Magyar Kulturális Központot, a Magyar Házat.

A kormányfő megnyitó beszédében úgy fogalmazott, kevés ország van a világon, amelyik azt mondhatja, hogy a globalizáció nyertese, de Törökország ilyen. “Az a fejlődés, amely itt látható, világléptékű” – hangsúlyozta a hivatalos látogatáson Törökországban tartózkodó Orbán Viktor, aki kiemelte: Törökország többé nem egy Európa szélén lévő állam, hanem egy olyan ország, amely fontos szerepet fog játszani a jövőben. Szavai szerint “magyarnak lenni Törökországban jó dolog, és töröknek lenni Magyarországon, Budapesten jó dolog”. Ömer Celik török kulturális és idegenforgalmi miniszter beszédében megköszönte Magyarországnak az oszmán kori emlékművek gondozását.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a miniszterelnök jelenlétében több megállapodást is aláírtak a két ország képviselői. Ezek között volt az isztambuli magyar-török kereskedőház megalapításáról szóló, továbbá több vállalatközi egyezmény – például az Eximbank és a Török Ipari Fejlesztési Bank, valamint a Magyar Földgáztároló Zrt. és a török Naturgaz közötti – és a vízumeljárás könnyítését lehetővé tevő dokumentumok is.

A magyar kulturális diplomáciát koordináló Balassi Intézet által nyitott isztambuli Magyar Ház célja, hogy Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kulturális központjában újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét, és kulturális téren is erősítse a magyar-török kapcsolatokat, amelyek hosszú múltra tekintenek vissza.

A Balassi Intézet közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy több magyar vonatkozású dokumentum található a török levéltárakban, és nagyon sok magyar emléket őriz az ország. A török-magyar kulturális kapcsolatok jelentőségét is jelzi, hogy az első külföldi magyar intézet éppen Isztambulban nyílt meg csaknem száz évvel ezelőtt.

A Balassi Intézet az MTI-t több új magyar intézetről is tájékoztatta: a Balassi Intézet hálózata a múlt hónapban megnyitott pekingi magyar intézettel együtt jelenleg 20 létesítményt foglal magában, a kedden megnyílt isztambulival és a közeljövőben megnyíló zágrábival és belgrádival 23-ra emelkedik a külföldi magyar intézetek száma.

Orbán Viktor magyar és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök megállapodása nyomán Törökország idén szeptemberben nyitotta meg a Török Kulturális Központot Budapesten. Az isztambuli Magyar Kulturális Központ létrehozásáról szóló megállapodást pedig november közepén írta alá Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes.

A magyar parlament december elején döntött arról, hogy Törökországban is nyílhat magyar kulturális intézet, miután a képviselők elfogadták a kormány erről szóló, egy kétoldalú egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatát. A kabinet indoklásában akkor is utalt arra, hogy a budapesti Andrássy úton már megnyílt a török kulturális intézet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez