Ciki a biztonsági öv az emírségekben

Az emírségi diákok számára az a legfontosabb, hogy menőnek tűnjenek a társaik körében. Ezért nem kapcsolják be a biztonsági öveiket, mert nagyon cikinek tartják. A monarchiában egy külön programot kellett elindítani azért,hogy a fiatalokat meggyőzzék: a biztonsági öv használata fontos.

A Perzsa-öböl menti kis monarchia, mintegy 3000 egyetemi hallgatója körében végzett kutatás szerint a megkérdezettek 40%-ka nem használ biztonsági övet, valamint legalább kétharmaduk kényelmetlennek és cikinek tartja.

“Őszintén én megpróbálom bekötni magam, amikor gépjárművet vezetek, de nem bírom ki öt percnél tovább. A reggeli meg délutáni dugókban muszáj kikapcsolnom.”- jelentette ki az egyik diák.

” Jordániából jöttem, ahol rendkívül szigorúan veszik a biztonsági öv használatát. Én is állandóan bekötöttem magam, egészen addig, amíg Dubajban nem folytattam a tanulmányaimat. Itt mindig gúnyolódtak velem a csoporttársaim,mert bekötöm magam, s végül felvettem ezt a rossz szokásukat.” – ismerte el az egyik külföldi hallgató.

Az Egyesült Arab Emírségekben pénzbüntetés jár a biztonsági öv be nem kapcsolása miatt, valamint fekete pontot jelent a jogosítványban. Ugyanakkor nincs annyi járőr az utakon, hogy mindenkit ellenőrizni tudjanak, továbbá akiket pénzbírságra ítélnek, azok vagy a szüleik játszva kifizetik a 400 dirhamot (kb. 25 000 Ft).

Egy tavalyi felmérés szerint 100 000 lakosból 39-en hallnak meg közúti balesetben, s ennek csaknem fele amiatt, mert nem használ biztonsági övet.

Az országban elindították a “Légy résen, maradj életben!” című kampányt, amelynek célja, hogy meggyőzék a fiatalokat: kell a biztonsági öv a baleseteknél, mivel életet ment. Eddig egy 30 perces oktatóanyagot állítottak össze, amelyet elküldtek több mint 20 emírségi egyetemre. Ezenfelül országos turnékat szerveznek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez