Nyomtalan eltűnések és titkos börtönök Szíriában

Gyakorlatilag egyformán működik a szíriai rezsim és az ellene harcoló dzsihádisták “rendőrsége” – állapította meg a héten egymástól függetlenül az ENSZ és az Amnesty International jelentése. Embereket tüntetnek el nyomtalanul, és sokakat, köztük gyerekeket is tartanak fogva föld alatti börtöneikben.

Az al Kaida iraki szárnya sokkoló gyakorlatot folytat titkos börtöneiben Szíria északi részén. Repertoárján éppen úgy szerepel kínzás és botozás, mint szedett-vedett tárgyalás utáni kivégzés – állapítja meg jelentésében az Amnesty International. A több mint két éve tartó polgárháborúból kinőtt Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) nevű dzsihádista szervezet hét titkos börtönt működtet a felkelők kezén lévő területeken. Az őrizetesek a legkülönfélébb okokból kerültek oda: vannak köztük feltételezett tolvajok éppúgy, mint az iszlám szokások megsértői, így például dohányosok vagy házasságon kívüli viszonyt folytatók is. Másokat azért csuktak le, mert megkérdőjelezték az ISIL fennhatóságát vagy más fegyveres csoporthoz tartoztak.

Az ISIL gyerekeket is rabol és vet börtönbe, a foglyai közt nyolcévesek is vannak. Őket együtt tartják őrizetben a felnőttekkel: ugyanolyan embertelen és kegyetlen körülmények között – mondja Philip Luther, az Amnesty közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

Az ENSZ ugyanakkor a szíria rezsim gyakorlatát vette górcső alá. Jelentésében azt állítja: az emberi jogok megsértése mindennapos gyakorlat, és az Asszád elnökhöz hű erők a felelősek sokért a legrosszabb esetek közül. Emberek tűnnek el szisztematikusan az egész országban, tökéletesen nyomtalanul, és ennek célja nyilvánvalóan a megfélemlítés. A szíriai titkosszolgálat, a hadsereg és a rezsimhez hű miliciák tömeges őrizetbe vételeket és házkutatásokat végeznek, és az ellenőrző pontoknál meg a kórházakból is rabolnak el civileket, aztán letagadják, hogy ezek az emberek egyáltalán léteznek. A célkeresztben főként fiatalok állnak.

De az ENSZ-nek tudomása van egy 60 éves asszonyról is, akit azért vetettek egy homszi börtönbe, mert eltűnt fiáról kérdezősködött. Vagy egy békés tüntető fivére, akit a titkosszolgálatok ügynökei akkor hurcoltak el, amikor rajtaütöttek a család házán. A légierő egyik kiugrott tisztje szerint parancs van arra, hogy ne adjanak ki semmilyen információt az őrizetesekről, és ne is tájékoztassák a családot arról, hogy mi történt a hozzátartozójukkal.

Az ENSZ szakértői is tudnak az ISIL titkos börtöneiről és emberrablásairól. Az al Kaidához köthető lázadó csoport emberi jogi aktivistákat, újságírókat, vallási vezetőket ugyanúgy tüntet el, mint az Asszád rezsim feltételezett támogatóit. De a rezsimtől eltérően néha nyilvánosságra hozza az emberrablások tényét és a bebörtönzött emberek kilétét, mert túszként tartja őket: vagy váltságdíjat, vagy fogolycserét követel értük cserébe. De az utóbbi hónapokban ők is átvették a kormány gyakorlatát, és nyom nélkül tüntetnek el embereket – állapítja meg az ENSZ jelentése.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez