Őrizetben egy cipősdobozért

Törökországban őrizetbe vettek egy nyugdíjas nőt, amiért üres cipősdobozt lóbált a kormányzó párt nagygyűlésén. A skatulya azoknak a korrupcióellenes tüntetőknek a jelképe, akik a nemrégiben kirobbant megvesztegetési botrány miatt vonultak újra a nagyvárosok utcáira.

Cipősdobozokban találtak 4 és fél millió dollárt, feltételezhetően kenőpénzt a törökországi korrupciós botrány egyik gyanúsítottjának, az állami Halkbank vezérigazgatójának a lakásán. A tárgy azonnal kultikus lett: a résztvevők ezt lóbálják az ellenzéki tüntetéseken. Ezt tette a nyugdíjas Nurhan Gül is: igaz, ő nem egy demonstráción, hanem egy pártrendezvényen a nyugat-törökországi Akhisarban. A lakása ablakából, éppen akkor, amikor Erdogan kormányfő beszélt. Kisvártatva rendőrök és biztonsági őrök kopogtak az ajtaján, és azt kérdezték: kinél volt a doboz – meséli a nő a Hürriyetnek. Bevitték, kihallgatták, kiengedték.

A legnagyobb ellenzéki párt vezére azonnal felhívta a nőt, hogy támogatásáról biztosítsa. Azt mondta, mindenkinek jogában áll tiltakozni. A korrupciós botrány a kormányzó elit legbelsőbb köreit rázta meg, és a jövő évi választások előtt nagy kihívást jelent Erdogam kormányfőnek. Mióta a rendőrség rajtaütött a gyanúsítottakon, köztük több miniszter fián, tüntetéshullám indult: a résztvevők azt követelik, hogy a 11 éve hatalmon lévő kormányfő mondjon le. Az érintett miniszterek már távoztak.

A témáról itt olvashatnak bővebben:

http://keletport.hu/index.php/politika/116-torokorszag/335-kormanyvalsag-karacsonyra-a-korrupcios-botrany-hatasa-torokorszagban

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez