A török csoda vége? Mélyponton a török líra

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek és a kormányzó AKP-nak (Igazság és Fejlődés Pártja) már az új esztendő elején számos megpróbáltatással kell szembenéznie, ugyanis még mindig nem csillapodtak le a kedélyek a nyári tüntetések óta, sőt karácsony előtt kirobbant az elmúlt 11 év legnagyobb belpolitikai botránya. Most pedig a török líria van harminc éves mélyponton.

Rekordszintre esett a török líra, és emelkedtek az államkötvényhozamok, miután megrendült a befektetők bizalma a szinte folyamatos török belpolitikai válságok következtében. Ezen a héten Több mint harminc éves mélypontra esett a török líra az amerikai dollárral szemben.

A török fizetőeszköz lejtmenete július óta tart, de az igazán látványos esés december 17-én kezdődött, amikor kirobbant egy korrupciós botrány Törökországban, amelyben befolyásos üzletemberek mellett három kormánytag fia is érintett.

Emiatt az érintett miniszterek lemondtak, egyikük szerint ráadásul a korrupciós ügyekről Erdogan kormányfő is tudott ezért neki is le kellene mondania.

A politikai botrányok miatt kialakult negatív pénz, és tőkepiaci reakciók jórészt profitrealizáláshoz, illetve masszív tőkekivonáshoz vezethetnek.

A török jegybank az ilyenkor szokásos kamatemelés helyett a dollár eladást választotta, havonta 3 milliárd dollár eladását engedélyezve. Pénzpiaci szakértők szerint a török valutatartalék így csak hónapokra elegendő, miközben szükség lenne rá a kereskedelmi deficit finanszírozására.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő, ahogyan december utolsó hetében, úgy újévi üzenetében is az igazságszolgáltatást, vetélytársait és az utcán tüntetőket tette felelőssé a kabinetet fenyegető súlyos korrupciós vádakra reagálva.
A kormány munkaügyi tárca 2 napja jelentette be, hogy emelik az autókra, szeszes italokra, cigarettára és mobiltelefonokra kivetett speciális adókat – a minimálbérből élők éves jövedelme pedig 11 százalékkal emelkedik idén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez