Provokáló izraeli telepeseket kellett kimenekíteni a palesztin faluból

Fogságba ejtettek és megvertek egy tucat izraeli telepest palesztinok kedden Ciszjordániában, amire hamarosan megérkezett a “válasz.” Ismételten kiéleződni látszik a feszültség az izraeliek és palesztin között.

Palesztinok szerint a zsidó telepesek behatoltak falujukba és kövekkel dobálták őket. Ezután szemtanúk szerint a palesztinok ököllel és botokkal véresre verték a fiatal telepeseket, majd egy lakatlan házba zárták be őket.A könnyebben megsérült telepeseket végül az izraeli hadsereg szabadította ki a palesztinokkal folytatott egyezkedés után. A katonaság 11 telepest szabadított ki, de más források szerint 13 vagy 15 zsidó vett részt a konfrontációban.

A telepesek állítólag azután kezdték el provokálni a palesztinokat Kúszra településen, hogy közeli kolóniájuknál a hadsereg kivágatott egy engedély nélkül telepített olajfaligetet. Ugyanakkor egy megsebesült izraeli telepes azt állította, hogy a palesztinok támadtak rájuk, miközben ők békésen túráztak a környéken.

Izraeli telepesek bosszúból felgyújtottak két autót Nablusban. Az incidens nem sokkal azután történt, hogy Izrael egyes ciszjordániai zsidó telepek bővítését jelentette be. A telepek kérdése a megbékélés egyik fontos akadálya. A palesztinok szerint Izrael olyan területeken építkezik, amelyek jövőbeli államuk részét képezik. A telepek létesítését korábban az Egyesült Államok és európai országok is elítélték.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez