Egymás után rúgják ki a török rendőröket

Törökországban nem csitul a korrupciós botrány, a gazdaságon és a párton kívül, már a rendőrséget is elérték annak hullámai. Egymás után helyezik át és menesztik a rendőröket az országban. Mindeközben patthelyzet alakult ki Erdogan és az igazságszolgáltatás között, mivel a török miniszterelnök szerint puccskísérlet zajlott az országban.

Ezen a héten háromszázötven rendőri vezetőt váltottak le Ankarában. A helyükre a török belügyminisztérium új embereket nevezett ki. Az elmozdított rendőrök közül volt, akit továbbképzésre küldtek és volt, akit vidékre vagy a közlekedésrendészethez helyeztek át. Majdnem mindenki a korrupcióellenes osztályon dolgozott és részt vettek decemberben több kormányhivatalnok, valamint üzletember őrizetbe vételében.

Így mostanra összesen ezerhétszáz vezető székébe került új ember az elmúlt három hétben az ankarai országos kapitányságon. Úgy tudni, hogy a legutóbbi kör elérte a pénzügyi csalások, a csempészet és a szervezett bűnözés elleni osztályok nyolcvan tisztjét is. Kedden letartóztatták az állami vasúttársaság és egy kikötő összesen huszonöt alkalmazottját vitték el a rendőrök.

A török miniszterelnök Recep Tayyp Erdogan szerint egy bírósági puccskísérlet történt Törökországban. Ezzel utalt a december 17-én kirobbant magas rangú kormányzati képviselőket érintő korrupciós botrányra: “Ebben a folyamatban egy bírósági puccskísérlet történt Törökországban egy hierarchikusan felépített szervezet ellen. Ez egy kísérlet volt arra, hogy elvegyék az emberek szuverenitását és azt a bíróság kezébe adják.”

Ihsan Yılmaz, a Fatih Egyetem docense szerint patthelyzet alakult ki Törökországban: “Ha az ügyészek nem tudnak semmit sem bizonyítani, nem mutatnak fel záros határidőn belül bizonyítékokat, veszíthetnek. De a kormány ezt nem tudja kivárni, bepánikolt. Úgyhogy megpróbálja lecserélni a nyomozókat, vagy megbízható embereket föléjük ültetni, ami azt mutatja, hogy akadályozni akarja a vizsgálatokat.”

Erdogan miniszterelnök szerint a botránnyal valójában az egykori szövetséges, most Amerikában élő hitszónok, a rendőrség és az igazságszolgáltatás berkeiben még mindig befolyásos Fethullah Gülen folytat lejárató kampányt a kormánypárt ellen a márciusi helyhatósági választások előtt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez