Csipkeruha miatt áll a bál Szaúd-Arábiában

Izraelben olyan vizsgamunkát készített egy arab iparművész hallgató, amely botrányt kavart: nem is ott, ahol csinálta, hanem a mélyen konzervatív Szaúd-Arábiában. Az inkriminált tárgy egy csipkeruha, amelyet a Korán versei diszítenek. Azok, akik felszisszentek rá, és a tervező megbüntetését követelik, vallásgyalázásról beszélnek.

A vizsgadarab az egyik észak-izraeli iparművészeti főiskola Facebook-oldalán jelent meg, onnét vette át a képét a szaúdi sajtó. A ruhán az iszlám szent könyv egyik fejezetének, A tehén szúrának néhány verse áll. A modellt bemutató kép aláírása pedig a következő: Macska a forró bádogtetőn, arab tavaszi változat.

Az izraeli arab diáklány családja azt mondja: gyermeküknek esze ágában sem volt megsérteni az iszlámot, a Koránt vagy a muzulmánok érzéseit, egyszerűen csak egy ruhát tervezett. De az egyik szaúdi lap azt írja: olvasói egyöntetűen meghökkentek, és elítélték a tervezőt. Azt mondták: úgy tűnik, hogy a hallgatónő azt hitte, az az egyetlen módja az érvényesülésnek az izraeli iskolában, hogy meggyalázza az iszlám szent írását.

Egy blogger szerint a fiatal nőt meg kell büntetni a vallási provokációért, ami alól csak az mentheti fel, ha kényszer hatására cselekedett. Érthető a dolog, ha az iskola ezt követelte tőle – írja. De ha a saját döntése volt, hogy így használja fel a Koránt, akkor szigorú büntetést érdemel. Nem úszhatja meg szabadon a szentségtörést. Amihez valaki más azt teszi hozzá: teljesen mindegy, hogy arab-e a provokatőr vagy nem, muszlim-e vagy sem, mindenképpen meg kell leckéztetni.

Egyébként nem ez az első eset arra, hogy valaki a divatszakmában díszítő motivumként használja a Korán verseit, és ezzel vihart kavar. A helyzeten nyilván az sem javít, hogy most Izraelben történt meg a dolog.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez