Lebukott az izraeli nukleáris központban tevékenykedő kém

Szinte mindén héten akad egy lehallgatási botrány vagy kémkedési ügy a Közel-Keleten. Most ismét Izraelben bukott le egy ember, aki az ország atomprogramjáról próbált meg adatokat letölteni. Az eset ismét a zsidó ország nukleáris programjára és a tömegpusztító fegyvereire irányította a figyelmet, amelynek a létezését az izraeli kormányok hivatalosan még nem erősítettek meg, de nem is cáfoltak.

Dimonatól mintegy tizenhárom kilométerre Negevi Nukleáris Kísérleti Központ egyik dolgozója kollégája munkahelyi számítógépéről tizennégy alkalommal adatokat töltött le. Az adatok minősített információk, amely fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra.” – nyilatkozta az izraeli belügyminisztérium.

Izrael eddig amerikai segítséggel mindig ki tudott térni az atomprogramjába való betekintés elől, vagy éppen egy aktuális közel-keleti konfliktus miatt elhalványodott, és feledésbe merült a zsidó állam atomprogramja. Ugyanakkor a szíriai vegyi töltetek leszerelése óta az izraeli tömegpusztító fegyverek kérdése egyre nagyobb figyelmet kap a Közel-Keleten, és az ENSZ-ben is.

2013. novemberében egy ENSZ közgyűlésen sürgették “a WMD (Weapons of Mass Destruction) nélküli Közel-Kelet” koncepcióját. Ezzel együtt sürgették Izraelt, hogy írja alá az Atomsorompó-egyezményt, továbbá nyilatkozzon a Negev-sivatagban folyó nukleáris kísérleteiről, és az ott végzett tevékenységről.

“Izrael kész kell hogy legyen az együttműködésre.” – jelentette ki az Orosz Külügyminisztérium Nukleáris-biztonsági, és Leszerelési Osztályának igazgatója Mihail Uljanov.

A Foreign Policy 2013 őszén, a CIA forrásokra és dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a zsidó állam szintén állított elő vegyi fegyvereket az 1960-as és 70-es években. A CIA dokumentum Dimona Sensitive Storage Area-nak nevezi a Negevi Nukleáris Kísérleti Központot. A dokumentum szerint egy ideggáz üzem is található a környéken.A WMD kutatás és fejlesztés, az Institute for Biological Research nevű létesítményben folyik, ami Nes Zionaban található.

A legtöbb közel-keleti szakértő úgy véli, hogy Izrael 200-400 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, és évente 10-15 állít elő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez