Thaiföldön ragadnak az izraeli melegek kisbabái

Több tucat Thaiföldön született csecsemő nem tud eljutni Izraelbe: a dél-kelet ázsiai ország törvényei ugyanis egyből thaiföldi állampolgárnak nyilvánítják, és az anya felügyeletére bízzák őket. Pedig izraeli meleg párok kisbabáiról van szó, akiket thaiföldi béranyák hoztak a világra.

Ebben a pillanatban 65 már megszületett, vagy rövidesen világra jövő csecsemő sorsát próbálják rendezni izraeli civil szervezetek. Az adatok a Segítsétek hazahozni a babákat! csoporttól származnak, amely már Facebook oldalt is hozott létre a múlt héten. Pillanatok alatt több mint 10 ezer like-ot gyűjtöttek be, és bónuszként még a neves izraeli melegjogi aktivista és publicista, Gal Ucsovszki támogatását is.

A csoport tüntetéssorozatra készül, ennek az izraeli belügyminiszter, Gideon Szaar a célpontja. Tagjai szerint ugyanis a meleg párok, akik nem találtak és nem is találhattak béranyát Izraelben, mert tilos nekik, minden jogi feltételnek eleget tettek Thaiföldön. Azt mondják, a világ minden tájáról érkeznek meleg párok Thaiföldre, és minden különösebb nehézség nélkül haza is vihetik a kisbabáikat. Éppen ezért arra gyanakszanak, hogy az izraeli hatóságok tesznek keresztbe nekik.

Csak az elmúlt hetekben 20 ilyen újszülött jött a világra, és rövidesen újabb 40 követi majd őket – közölte a Channel 2 televízió. Tegnap viszont az izraeli kormány bejelentette, hogy nem adhat állampolgárságot nekik, mert ez ütközne a thai törvényekkel, amelyek automatikusan biztosítják ezt a szülőanya jogán. Az izraeli belügy, igazságügy és külügy állítólag már megkereste a bangkoki hatóságokat, hogy közösen találjanak megoldást. A múlt év végén ki is adtak egy figyelmeztetést az izraeli állampolgároknak, hogy ne menjenek bele ilyesmibe, ne utazzanak Thaiföldre béranyákkat felfogadni.

Ugyanakkor a paralament, a Kneszet egyik tagja, aki maga is meleg, és a héten a törvényhozók elé viszi a kérdést, azt állítja: semmi ok nincs arra, hogy a kisbabákat ne engedjék be Izraelbe. Ha más országok le tudták küzdeni az akadályokat, a zsidó állam is megtehetné ezt – idézi a képviselőt a Times of Israel. Annál is inkább, mert ez a béranyás megoldás rendkívül drága, a késedelem pedig az anyagi lehetőségeik szélére sodorja a meleg párokat. Többnek közülük már a thaiföldi vízuma is lejárt, és miközben várakoznak a hazatérésre, a gyermekeiknek nincs egészségbiztosításuk és rendes ellátást sem kapnak.

Thaiföldön egyébként külön szervezet foglalkozik a béranyák és a sperma donorok, vagyis az apák helyzetével. A New Life in Thailand biztosítja a szolgáltatást, és a szükséges jogi hátteret. Eszerint a thai béranyát és a külföldi apát egyaránt bejegyzik szülőként, és aztán ügyvédi úton megoldják, hogy az anya lemondjon a jogairól. Ezt követően az apának kell állampolgárságért folyamodnia a baba számára, nyilván a saját országában. Izraelben egyébként ehhez DNS vizsgálatot követelnek a hatóságok az apaság bizonyítására.

A helyzet egyébként változóban van Izraelben. Az egészségügyi miniszter a múlt év végén jelentette be, hogy meg akarják szüntetni a tiltást, amely ma még megakadályozza, hogy meleg párok béranyák igénybevételével hozzanak a világra utódokat. De ez sem fog sokat változtatni azon, hogy a reménybeli szülők külföldön keressenek megoldást. Egy felmérés adatai szerint 2007 és 2012 között 313 izraeli talált béranyát külföldön, miközben otthon csak 228. A helyzet azóta még tovább romlott: 2012-ben mindössze 41 kisbabát hozott világra izraeli béranya, és 126 pár csak külföldön talált megoldást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez