Mélyponton az egyiptomi turizmus

Egyiptom 2011 előtt a legkedveltebb turisztikai célpontnak számított az egész arab világban, de a három évnyi tüntetések és a folyamatos belpolitikai válságok következtében népszerűsége jelentősen megcsappant. Ez a visszaesés rendkívül meglátszik a különböző gazdasági mutatókban.

Mivel Egyiptom bevételének jelentős része a turizmusból származik,ezért komoly probléma, hogy egyre kevesebben látogatják meg az észak-afrikai országot. Az egyiptomi Turisztikai és Vendéglátói Minisztérium ezen a héten közzé tett adatai nem túl biztatóak, sőt inkább elkeserítőek: 2013-ban 41%-al csökkent a turizmusból származó jövedelem nagysága, mindössze 5,9 milliárd dollárt tett ki.

A számok pontosak. A helyzet valóban elkeserítő, s muszáj ismételten fellendíteni Egyiptom egykor legnyereségesebb szektorát. Az hittük, hogy 2012 volt a mélypont, mivel akkor 10 milliárd dollárnyi bevételünk volt a turizmusból. Úgy gondoltuk, hogy annál már nincs lejjebb, de tévedtünk” – konstatálta az észak-afrikai ország turisztikai minisztere, Hisham Zaazou.

2013 júniusa és szeptembere között – ami a legforgalmasabb időszaknak számít – 57%-al kevesebb turista töltött egy éjszakánál többet Egyiptomban. Becslések szerint mindössze 15 millió külföldi turista látogatott el akkor az országba. Ez súlyos csapást jelent az észak-afrikai ország külföldi valutatartalékra is. 2011-ben még 36 milliárd dollárnyi volt ez az összeg, most azonban 17 milliárd dollárra esett vissza.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez