Az internetes véleménynyilvánítást féltik Törökországban

Ellenzéki politikusok szerint Recep Tayyip Erdogan kormánya egy új törvénnyel ellenőrzése alá akarja vonni a világhálót.

 

A török ellenzék szerint a kormány arra készül, hogy korlátozza a szabad véleménynyilvánítást az interneten – jelentette hétfőn a török sajtó. Umut Oran, az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) alelnöke úgy véli, hogy Recep Tayyip Erdogan kormánya egy új törvénnyel ellenőrzése alá akarja vonni a világhálót. Az új jogszabály Oran szerint “internetpuccsot” indítana el. A szóban forgó jogszabálytervezet értelmében lehetővé válna, hogy a hatóságok egyes esetekben akár bírósági határozat nélkül is letiltsanak honlapokat.

Umut Oran azt követően fordult az ügyben a nyilvánossághoz, hogy a török internetfelügyeleti hatóság arra szólította fel a politikust, távolítsa el személyes honlapjáról egy Erdoganhoz intézett interpelláció tartalmát. A szóban forgó parlamenti kérdés azokat a jelentéseket firtatta, amelyek szerint a kormányfő állítólag beavatkozott egy médiavállalat eladásába. Oran nem volt hajlandó teljesíteni a hatóság kérését, és a felszólítást az új törvény következtében várható “puccs próbájának” minősítette.

A kormány azzal érvel, hogy az új törvénnyel a szabadságjogok védelmét akarja erősíteni. A bírálatok szerint azonban az új szabályozás eredményeként a hatóságok kedvük szerint dönthetnek majd az internetes tartalmak elérhetőségének korlátozásáról. A törvénytervezetről a következő napokban határoz az ankarai parlament.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez