Titkos nemzetvédelmi adatok mobiltelefonokon

Vadászpilótákat ítéltek el Izraelben a biztonsági szabályok súlyos megsértéséért – közölte a katonai rádió szerdán.

Súlyos adatkezelési szabálytalanság miatt kirobbant biztonsági ügy borzolja a kedélyeket az izraeli légierőnél, miután kiderült, hogy tizennégy harci pilóta titkos térképeket és bizalmas anyagokat tárolt okostelefonján. Két, bűnösnek talált pilóta letöltendő börtönbüntetést kapott, a többieket feltételes elzárásra és pénzbírságra ítélték a vétségek miatt.

Az elítéltek telefonjaikkal titkos térképeket és más információkat fényképeztek le és továbbítottak. Noha jó szándék vezette őket, hogy felkészültebben hajthassák végre berepüléseiket, s ehhez mindig rendelkezésükre álljon a bizalmas tudás, és szabálytalanságukkal nem okoztak károkat, de az ügy a szakértők szerint súlyos következményekkel is járhatott volna.

Az esetet az robbantotta ki, hogy egyikük elvesztette telefonját, jelentette ezt, és közölte, hogy titkos adatokat tárolt készülékén. Az okostelefon végső soron nem került illetéktelen kezekbe, de elvesztése nyomán vizsgálatot indítottak az izraeli légierőnél hasonló bajok megelőzésére, s ekkor fény derült a széles körben elterjedt súlyos adatkezelési hibákra.
Emiatt bíróság elé állították a tizennégy leleplezett vétkest: ketten ötnapos letöltendő börtönbüntetést kaptak, tizenegyen feltételes börtönt, egyikük pedig pénzbüntetést. Az eset után a légierő parancsnoka eligazítást tartott a magasabb rangú tiszteknek, ismertette a történteket, és felhívta a figyelmet a hanyagságból adódó veszélyekre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez