Izrael megfigyelő lett a Csendes-óceáni Szövetségben

A Csendes-óceáni Szövetség nevű latin-amerikai integrációs szervezet még három éves sincs, de már komoly figyelemnek örvend, s több ország is kifejezte csatlakozási szándékát. Köztük volt Izrael is, amely meglepő módon ezen a héten megfigyelőként csatlakozhatott a szervezethez. Ez pedig roppant érdekes, mert a zsidó államnak nincs kijárata a Csendes-óceánra.

A Csendes-óceáni Szövetség (Alianza del Pacífico – AdP) idei csúcstalálkozóján, amelyet a kolumbiai Cartagenában tartottak meg, ismételten a csatlakozás volt a fő téma. Az AdP alapítói és teljes jogú tagjai – Chile,Peru,Mexikó és Kolumbia – elfogadták Izrael kérelmét és a zsidó ország február 11-től megfigyelő lett a szervezetben. 

Ezt természetesen nagyon sok megbeszélés és egyeztetés előzte meg. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu külön-külön leült mindegyik tagállam vezetőjével tárgyalni. “Ez egy olyan lépés, amellyel biztosíthatjuk Izrael állam gazdasági növekedését. Diverzifikáljuk az országunk piacát, miközben új gazdasági kapcsolatokra teszünk szert.”  – jelentette ki a miniszterelnök. Jelenleg a zsidó állam exportja az AdP tagállamaiba mindössze 864 millió dollár, ami a teljes export 1 százalékát teszi ki. 

Továbbá ezen a héten Peru elnöke Ollanta Humala háromnapos látogatást tesz majd Izraelbe és Netanjahuval fog tárgyalni a gazdasági kapcsolatok elmélyítésének a lehetőségeiről. Az izraeli miniszterelnök az elkövetkezendő hónapokban Mexikóba és Kolumbiába látogat, szintén hasonló okokból. 

A Csendes-óceán Szövetség egy a számos mai latin-amerikai integrációs szervezet közül: Andoki Közösség (CAN), a Déli Közös Piac (Mercosur) és Összamerikai Szabadkereskedelmi Övezet (FTAA). Az AdP nagyon fiatal, csupán 2011 áprilisában jött létre, de már számos ország jelezte csatlakozási szándékát: Egyesült Államok, Kanada, de még Ausztrália és Japán is.

Az AdP komoly geopolitikai és gazdasági előnyöket rejt magában. A 210 millió lakossal bíró Csendes-óceáni Szövetség országai adják a latin-amerikai régió GDP-nek több mint egyharmadát és összkereskedelmének felét bonyolítják le. A teljes latin-Amerikai külföldi közvetlen beruházások (FDI) 26 százaléka az AdP tagállamokba érkezik, s ezek értéke körülbelül 70 milliárd dollár. Az összes többi latin-amerikai integrációs szervezet közül egyelőre az AdP fejlődik a leggyorsabban, s a jövőben akár komoly regionális tényezővé válhat. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez