Légitársaságok együttműködése a Közel-Keleten

Az Abu Dhabi székhelyű, Emirates légifuvarozó vállalat honlapján egy olyan közlemény olvasható, miszerint tavasztól új repülőjáratokat fognak indítani nemcsak Délkelet-Ázsiába, hanem a Pacifikus térségbe is. A folyamatos nyereséggel záró ausztrál Jetstar és a Közel-Kelet legnagyobb légitársaságának az együttműködése komoly kihívást jelent a világ többi légitársasága számára. 

Az Emirates légitársaság járatmegosztási (code-share) egyezményt kötött az ausztrál Jetstar diszkonttal. Az április 6-án közzétett listán az alábbi új járatok szerepelnek:  hét ausztrál célállomás, négy új-zélandi, hat Ausztrália-Új-Zéland közötti és tíz szingapúri, indonéziai, malajziai, thaiföldi, hongkongi útvonal is megjelenik. Az Emirates-nél jegyet vásárlók a diszkont Jetstar járatain ugyanazokat a szolgáltatásokat kapják, mint bármelyik full service légitársaságnál: többféle étel és ital közül választhatnak és ugyanannyi poggyászt adhatnak fel, mint bármelyik másik Emirates járaton.

Az Emirates a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, hetente 3400 járatot üzemeltet, 213 darabos flottájával 161 célállomást szolgál ki. Az Emirates üzemelteti a legtöbb Airbus A380-as gépet, összesen 44 van jelenleg szolgálatban, de 96-ot rendeltek a kétszintes óriásgépből. A 2013. március 31-ével zárult üzleti évben 39,3 millió utasuk volt, és 2,8 milliárd dirham (170 milliárd forint) nyereséget könyveltek el.

A Jetstar az ausztrál Qantas birtokában lévő diszkont légitársaság, amely 35 célállomásra repül 76 darabos flottájával. A társaság hosszú távú járatokat is üzemeltet egyebek mellett Szingapúrba és Thaiföldre is, 2012-t 203 millió ausztrál dolláros (41 milliárd forintos) nyereséggel zárta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez