Ismét áramlanak a cseh lőfegyverek Egyiptomba

Tavaly nyáron az Amnesty International és az EU nyomására Csehország leállította az egyiptomi fegyverszállítmányait. Kiderült ugyanis, hogy az észak-afrikai ország rendőrsége és hadserege cseh fegyverekkel lőtte a Muszlim Testvériség tagjait. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez az “önkéntes cseh fegyverembargó” csak a mai napig tartott.


Az egyiptomi partnerünk a tavalyi szállítmány minőségével és a szolgáltatásokkal nagyon meg van elégedve. Idén újabb 29 ezer darab pisztolyt rendeltek Kairóból. Ezt október végéig leszállítjuk” – nyilatkozta Lubomír Kovarík, a dél-morvaországi Uherský Brodban működő Česká Zbrojovka cég vezérigazgatója.

A Česká Zbrojovka tavaly 50 ezer CZ 75 P-07 Duty típusú pisztolyt szállított az egyiptomi rendőrségnek és a hadseregnek. Kovarík szerint a tranzakciók értéke több száz millió korona, de konkrét összeget nem közölt. Megjegyezte: a cseh pisztolyok nagyon kelendőek Közel-Keleten, s jelenleg már egy újabb nagy szállítmányról tárgyalnak az érdeklődőkkel.

A pisztolyokba a 9 mm-es lőszer szintén cseh cég, a Vlašim működő Sellier&Bellot cég szállítja. Lubomír Kovarík szerint azonban gondok vannak a szállítással, mert a szomszédos államok – elsősorban Németország – folyamatosan akadályokat állítanak a fegyvereknek országukon keresztül történő szállítása elé. “Egyértelműen a vetélytárs fegyvergyártókat látjuk emögött” – jelentette ki Kovarík.

Azonban Csehországban nagy belpolitikai vihart kavart, hogy július 3 óta az egyiptomi rendőrség ezekkel a fegyverekkel nyitott tüzet a megbuktatott Mohamed Murszi híveire. Az Amnesty International, de még az EU is megszólalt ez ügyben: “Cseh fegyverek ölhettek meg embereket Egyiptomban. A Cseh Köztársaság korábban exportált olyan fegyvereket Egyiptomba, amelyek hasonlóak a helyi fegyveres erők által az augusztus 14-i rohamban használtakhoz”. A fegyvergyártó vállalatot emiatt komolyan bírálták. Az ipari és kereskedelmi tárca, valamint a cseh külügyminisztérium leállította a szállítmányokat. 

A Česká Zbrojovka nemcsak Csehország, de a világ egyik legnagyobb lőfegyvergyártója. Elsődleges piaca a Közel-Kelet, ott különösen népszerűek a cseh fegyverek, főleg azokban az országokban, amelyek jó kapcsolatokat ápoltak Prágával a hidegháború alatt. Csehszlovákia a nyolcvanas években már a világ hetedik fegyver exportőre volt az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és az NSZK után. A Szovjetunió legtöbbször nem közvetlenül, hanem Csehszlovákián keresztül szállított fegyvereket a harmadik világba.

A hidegháború és Csehszlovákia felbomlása után jelentősen lecsökkent a fegyvergyártás az országban – mivel a fő fegyverüzemek Szlovákiában voltak – és kevesebbet exportált külföldre. A 21. század elején Prága ismét visszatért a fegyverpiacra, a közel-keleti Nyugat-barát országok lettek az elsődleges fegyvervásárlók, mint Egyiptom, Szaúd-Arábia és majd Irak. Napjainkra Česká Zbrojovka nemcsak Csehország, de a világ egyik legnagyobb lőfegyvergyártójává vált, 2012-ben mintegy 180 ezer darab kézifegyvert állított elő.  

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez