Ismét kereszttűzbe került Katar: Ezúttal az indiai munkások halála miatt

Szinte minden héten egy újabb botrány robban ki a katari 2020-as labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban: most egy olyan jelentést tett közzé az indiai nagykövetség, miszerint két év alatt több mint 450 indiai munkás halt meg Katarban. Doha válasza erre csupán annyi volt, hogy az indiaiak halálozási rátája az országban “teljesen normális”.

Ezen a héten az indiai nagykövetség által közzétett halálozási adatok ismételten komoly bírálatok és kritikák célpontjává tették Katarban megrendezésre kerülő 2020-as labdarúgó-világbajnokságot: az Öböl-menti királyságban 2012-től kezdve egészen 2013. novemberéig több mint 450 indiai munkás vesztette életét. Átlagban 20 indiai halt meg egy hónap alatt. A csúcspont augusztusban volt, amikor a halálos áldozatok száma elérte a 28 főt. 2013-ban 218 indiai állampolgár vesztette életét, s a nagykövetség jelentése szerint ebben az évben szintén előfordultak újabb haláleseteket, de ezeket még nem vizsgálták ki.

Ugyanakkor a jelentés nem tért ki arra, hogy mi is okozta a munkások halálát, milyen körülmények között vesztették életüket, de a külföldi jogvédő szervezetek szerint feltehetőleg az indiaiak mind a különböző stadionok építkezésein dolgoztak. Új-Delhi azt sem tudja pontosan, hogy mennyi indiai állampolgár él és dolgozik Katarban. 2012-ben az indiai külügyminisztérium körülbelül fél millióra becsülte a számukat, ami 25-27 százalékát jelenti a teljes katari lakosságának. 

Doha szintén reagált az ügy kapcsán:”Ha megnézzük az elmúlt két év katari halálozási statisztikákat, akkor azt látjuk, hogy az indiai közösségben ez a szám (450) megfelel a valóságnak, teljesen normális mennyiség.”  Ezenfelül a katari hatóságok kijelentették, hogy ez az egész nem más, mint egy újabb monarchiát lejárató kampány.”Egyes államok és szervezetek még mindig nem emésztették meg, hogy Doha rendezi a 2020-as labdarúgó-világbajnokságot.” -tette hozzá a katari kormány szóvivője. 

Tavaly augusztus óta Katarban számos külföldi dolgozó halt meg valamilyen építkezési balesetben. Már az ENSZ is vizsgálatot indított a halálesetekkel kapcsolatban. Augusztus óta harminchat nepáli munkás halt meg Katarban, akik nem kaptak elég vizet,élelmet és orvosi ellátást. Ugyanakkor a nepáli kormány szerint Doha eltitkolja a valós adatokat, mert szerintük 191 nepáli munkás vesztette életét az Öböl-menti monarchiába. A katari kormány ígéretet tett arra, hogy javít az életkörülményeken és vizsgálatokat indít a problémás vállalatok ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez