Izrael afrikai menekülteket telepít ki

Hónapokkal ezelőtt megkezdődött a távozást “önszántukból” vállalók Ugandába szállítása, akik cserébe jövő hónap végéig az eddigi 1500 helyett 3500 dollár egyszeri segélyt kapnak.

Az utóbbi hónapokban titokban egyre nagyobb számú önként vállalkozó illegális afrikai menekültet telepítenek Izraelből Ugandába – közölte a Háárec című izraeli lap szerdán.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselőtől származó értesülés szerint már hónapokkal ezelőtt megkezdődött a távozást „önszántukból” vállalók Ugandába szállítása, akik cserébe jövő hónap végéig az eddigi ezerötszáz dollár helyett háromezer ötszáz dollár (kb. 750 ezer forint) egyszeri segélyt kapnak.

A Gideon Szaár belügyminisztertől származó adatok szerint februárban ezerötszázan választották Izrael elhagyását, januárban 765-en, tavaly decemberben 325-en, míg novemberben csak hatvanhárman.

Az utóbbi években a lakosság-nyilvántartó és bevándorlási hivatal szerint 35 987-en menekültek Izraelbe Eritreából és 13 249-en Szudánból. Jeruzsálem ezekbe az országokba nem repatriálhatja őket, mivel Eritreában életveszélybe kerülnének, Szudánnal pedig nincsenek diplomáciai kapcsolatok.

Tavaly júniusban az állami szervek értesítették a legfelsőbb bíróságot, hogy megállapodás született egy meg nem nevezett afrikai országgal a menekültek befogadásáról, sőt megerősítették, hogy Ugandáról van szó, noha annak az országnak a kormánya cáfolta ilyen egyezmény létét.

A gyűjtőtáborokban élő menekültek nyomásgyakorlásról számoltak be a Háárecnek, hogy a lakosság-nyilvántartó és bevándorlási hivatal munkatársai megpróbálják rábeszélni őket az önkéntes távozásra, megemlítve az ugandai áttelepülést.

„Az izraeli állam hivatalos garanciák és egyezmény nélkül ajánlja a menedékkérőknek az Ugandába távozást – mondta szerdán a lapnak Reut Michaeli, egy menekülteket segítő szervezet képviselője, amely szerint az afrikai ország nem biztosít az oda érkezőknek törvényes státust és papírokat, amelyekkel máshová távozhatnának. – Ráadásul közismert, hogy Uganda eredeti országukba deportálja a menedéket kérőket.”

Mihál Rozin, a kneszet menekültügyi bizottságának elnöknője sem elégedett a hivatalos egyezmény nélküli áttelepítéssel. Szerinte titkos megállapodás lehet az ügy hátterében, de erről egyelőre nem kapott felvilágosítást Gideon Szaártól. Utóbbi úgy véli, hogy az önként távozók száma azért emelkedik, mert elfogadták e kemény, az illegális bevándorlást akadályozó törvényt, amely gyűjtőtáborokban helyezi el a menekülteket, megtiltva munkavégzésüket, és mert felemelték az országot elhagyóknak fizetendő összeget.

A lakosság-nyilvántartó és bevándorlási hivatal szerint 2013 szeptemberében 53 646 afrikai menekült tartózkodott Izraelben. Idén az év kezdete óta tizenkét afrikainak sikerült illegálisan Izraelbe jutnia az egyiptomi határon felhúzott, tavaly átadott kerítésrendszer ellenére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez