Egy jordániai férfi Izraelnek kémkedett Egyiptomban

Ezen a héten tovább folytatódott annak a jordániai kommunikációs mérnöknek a pere Egyiptomban, aki a vád szerint titkos és bizalmas anyagokat adott át Izraelnek. A hasonló esetek száma 2013 nyara óta jelentősen megszaporodott az észak-afrikai országban. 

Bashar Abu-Zaid, egy jordániai kommunikációs mérnök egy egész kommunikációs hálózatot épített ki, s a kémprogramjait több egyiptomi hivatali és minisztériumi számítógépre is feltelepítette. A politikusokról és a közhivatalnokokról megszerzett adatokat pedig eladta az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak. Legalábbis ez áll az egyik kairói bíróság által közzétett hivatalos nyilatkozatban.

Abu-Zaidet még 2011-ben tartóztatta le az egyiptomi rendőrség, s már abban az évben kezdetét vette a per. Nem ez az egyetlen kémkedési ügy Egyiptomban, az elmúlt hetekben pár embert már letartóztatták ilyen váddal. Kedden egy férfit és egy nőt tartóztattak le, mert állítólag 90 000 euróért államtitkokat adtak el az izraelieknek. Ezenfelül február elején három egyiptomi férfi állt bíróság elé, mivel a hatóságok szerint szoros kapcsolatokat tartottak fenn a Moszad ügynökökkel és bizalmas információkat nyújtottak át nekik, amelyekkel veszélybe sodorták az egyiptomi nemzetbiztonságot. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez