10 évre ítélték a bloggergyilkos rendőröket

Tíz év szabadságvesztésre ítéltek hétfőn két egyiptomi rendőrt, aki a vád szerint ok nélkül őrizetbe vett és halálra vert egy fiatal internetes aktivistát.

Az elítéltek 2010 júliusában egy alexandriai internetkávézóban fogták le a huszonnyolc éves bloggert, Háled Szaídot, aki röviddel később eddig vitatott körülmények között meghalt.

A rendőrség korábbi állítása szerint Szaíd egy kábítószerrel töltött zacskót nyelt le őrizetbe vételekor, és emiatt halt meg. Mindazonáltal orvosi szakértők megállapították, hogy az áldozat már eszméletlen állapotban volt, amikor a zacskót a szájába tették.

Röviddel az eset után az interneten elterjedt egy fénykép, amelyen Szaíd zúzódásokkal teli, eltorzult arca látszik. Szemtanúk szerint a rendőrök az őrizetbe vétel helyszínéhez közel, egy lépcsőházban brutálisan összeverték foglyukat.

A két biztonságit, Mahmúd Szalah Mahmúdot és Avád Iszmáílt 2011-ben egy bíróság hét év börtönbüntetésre ítélte, de később a semmítőszék az ügy újratárgyalását rendelte el. A hétfői tárgyalás idején nem voltak zavargások, de a korábbi tárgyalások alatt heves összecsapások történtek a biztonsági erők és fiatal aktivisták közt, akik közül azóta többet börtönbe zártak.

A “Mindannyian Háled Szaídok vagyunk” című Facebook-oldal volt az egyik első olyan platform a világhálón, ahol aktivisták a Hoszni Mubarak elnök három évtizedes autokratikus uralmának megdöntésére szólították fel a tömegeket. Szaíd a 2011 januárjában kirobbant népfelkelés fontos jelképévé vált. Az egyiptomi forradalom egyik kiváltó oka a biztonsági erők által a civil lakossággal szemben elkövetett gyakori erőszak volt. Minderről ITT írtunk részletesebben.

Egyiptomban 1967-től – kisebb megszakításokkal – rendkívüli állapot volt érvényben egészen tavaly novemberig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez