Ha Anglia hirtelen Szíria lenne. Az egyik legütősebb videó, amit mostanában láttunk

Teljesen hétköznapi európai kislány teljesen hétköznapi ünnepe és élete. Aztán hirtelen vált a kép, és házhoz jön mindaz, ami eddig csak a háttérben futott, a képernyőn, a híradóban.

Egy angol család énekli a Happy Birthday-t a kislányának. A gyerek éli a mindennapjait: rúzst próbál ki, ruhát pakol, macit ölel, hintán ül, elpilledten bóbiskol a kocsiban. Aztán hirtelen megváltozik minden, pánik uralja el a képeket: Nagy-Britannia egy szíriai típusú konfliktusban találja magát. A kislány eddigi élete darabokra hullik.

A Save the children, Mentsétek meg a gyerekeket jótékonysági szervezet videóját nézzük. A másfél perces klippet a szíriai polgárháború kitörésének harmadik évfordulójára időzítették. Az ENSZ szerint 10 ezer gyerek halt meg eddig a konfliktusban. A 90 másodperc végén felirat: Az, hogy ez nem itt történik, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem történik meg.

Jake Lundi, a szervezet kommunikációs igazgatója azt mondja: azoknak készült a film, akik nem tudják, mi megy Szíriában. Hogy megértsék, min mennek keresztül a szíriai gyerekek, akik semmiről nem tehetnek. “Könnyű elfelejteni, hogy nem is olyan régen még ők is iskolába járhattak, orvosi ellátást kaptak, és természetes volt nekik is minden olyan alapjog, amit a mi gyerekeink természetesnek tartanak. Ne is említsük mondjuk a facebookot vagy a videójátékokat”.

A számokat már sokszor leírtuk. Két és fél millióan menekültek külföldre a háború elől Szíriából, több millióan az országon belül váltak földönfutókká. Mindannyian sürgős segítségre várnak. A kormány által ellenőrzött területeken 200 ezren, az ellenzék kezén lévő településeken 45 ezren élnek a közvetlen tűzvonalban. Köztük persze gyerekek is.

{youtube}RBQ-IoHfimQ{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez