Híd a Hormuzi-szoros felett?

Ezen a héten Teherán egy meglepő javaslattal állt elő: Irán szívesen építene egy hidat a Hormuzi-szoros felett. Ezt az elképzelést a Perzsa-öböl térségében fekvő Omán is támogatta. Ha a projekt megvalósulna, akkor az egy teljesen új fejezetet jelentene Teherán és Öböl-menti monarchiák kapcsolatában.

Omán fővárosában – Maszkatban – az iráni nagykövet bejelentette, hogy Teherán szívesen szorosabbra fűzné a kapcsolatait az Öböl-menti államokkal, mégpedig azáltal, hogy egy közös összekötő hidat építenének a Hormuzi-szoros felett. ” A híd egyértelműen a barátságunk és a béke iránti elköteleződésünk jelképe lenne, amellyel javítani tudnánk a perzsa állam viszonyát a GCC (Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács) tagállamokkal és Jemennel. “ – jelentette ki Akbar Szibeveih iráni nagykövet.

Szibeveih szerint a legújabb technológiát fogják felhasználni az építkezések során, s a költségeket iráni és ománi üzletemberek fogják állni. Maszkat és Teherán között eddig is jó volt a viszony, az évek során számos együttműködésre került sor a két ország között. Például Hasszán Roháni beiktatása óta a heti repülőjáratok száma 30-ra emelkedett. Iráni tőkéből építettek meg több ománi üzemet, legutóbb egy cementgyárat létesítettek a Perzsa-öböl menti monarchia déli részén. Ezenfelül Teherán vállalta, hogy ománi szakembereket képez ki az országban, valamint kedvező ösztöndíjlehetőséget kínált fel a diákoknak az perzsa egyetemeken. 

A szoros iráni-ománi kapcsolatok egyik ékes bizonyítéka, hogy az ománi szultán meghívta magához Hasszán Rohánit. Az iráni elnök elfogadta a felkérést, s megígérte, hogy ebben a hónapban még hivatalos látogatást tesz a szultánságban. Hasszán Roháninak ez lesz az első hivatalos útja egy GCC tagállamba. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez