Nyilatkoztak a szabadon engedett apácák

Tegnap este szabadon engedték a szíriai Maalúla városában több mint három hónappal ezelőtt túszul ejtett tizenkét apácát. Ma délelőtt megérkeztek a damaszkuszi görögkatolikus patriarchátusra, ahol röviden beszámoltak a fogvatartásuk körülményeiről. Eközben a szíriai kormány és militáns csoportok között tovább zajlanak a tárgyalások a többi túsz szabadon engedéséről. 

“Meg akarjuk köszönni Istennek, hogy most itt lehetünk. Köszönetünket fejezzük ki még a szíriai elnöknek, Bassár el-Aszadnak is, aki folyamatos kapcsolatban volt a katari emírrel és mindent megtett a kiszabadulásunk érdekében.” – jelentette ki az egyik apáca,Tamim Bin Hamad al-Thani, majd folytatta: “Hálánkat szeretnénk még kifejezni a libanoni fegyveres erőknek is, akik garantálták a biztonságunkat.” Az apácák szerint az iszlamisták jól bántak velük és mindent kérésüknek igyekeztek eleget tenni. “Nem kényszerítettek arra minket, hogy levegyük a keresztet a nyakunkból.” – állították az apácák, megcáfolva az egyik pletykát, miszerint a dzsihádisták a hitük megtagadására kényszerítette az elrabolt keresztényeket. 

A tavaly decemberben elrabolt apácákat a hét elején először a libanoni Arszálba szállították, majd később útnak indították őket Damaszkuszba. Az al-Nuszra nevű szélsőséges iszlamista csoport, amelynek a vezetősége egyértelműen a hírhedt al-Kaidával áll kapcsolatban, hajtotta végre tizenhárom apáca és három alkalmazott elrablását a maalúlai Szent Tekla kolostorból.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők egy hónappal ezelőtt offenzívát indítottak a stratégiai fontosságú Kalamún régióban a lázadók kezén lévő utolsó város, Jabrúd ellen. “Amit a szíriai hadsereg elért Jabrúdban, az megkönnyítette a folyamatot” – mondta sajtótájékoztatóján egy szíriai görög ortodox püspök. A hivatalos ENSZ jelentések szerint a városban tevékenykedő militáns csoportok további 150 civilt, nőt és gyerekeket tartanak fogva. A szabadonengedésükért a Szíriai Arab Hadsereg és az al-Nuszra Front még mindig folytat tárgyalásokat.  

Ezenfelül felröppent az a hír is, hogy az apácák szabadon engedése valójában nem volt más, mint egy fogolycsere a harcoló felek között. A damaszkuszi kormányhoz közel álló média szerint ugyanis az apácákért cserébe a szíriai kormányerők szabadon engedték a katari titkosszolgálat négy magas rangú tagját, akik Szíria területén tartózkodtak és kapcsolatban állhattak a különböző militáns csoportokkal. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez